11.2.2023. 8:24
0
Ima li kraja poskupljenjima? Cijene sve veće, gramaža sve manje
FOTO: Ilustracija
Građani Bosne i Hercegovine sve više "stežu kaiš". Kupuje se osnovno.

Cijene su sve veće, naročito hrane i osnovnih namirnica, a gramaža proizvoda se smanjuje.

Građani su to primijetili. U ekonomiji smanjivanje gramaže se zove skriveno povećanje cijena.

Možda se na primjeru čokolade najbolje i vidi kako je gramaža smanjena, a cijena ostala ista ili znatno veća. 

Nije to prisutno samo u prehrambenoj industriji već je prate recimo i farmaceutska industrija, pa u kutijama lijekova i suplemenata više nema isti broj tableta kao ranije.

Skrivena inflacija u enormnom rastu cijena tako tjera građane da paze šta kupuju, ali ne i koje količine, pa je vidljiva inflacija uvećana za skrivenu veća od stvarno izračunate stope inflacije. 

A gramaža je pored čokolade manja i u brojnim drugim proizvodima, poput kafe, grickalica, pekarskih i mliječnih proizvoida.

Udruženje građana “Don” radilo je istraživanje u farmaceutskoj industriji, gdje su došli do istog zaključka, u kutijama lijekova i suplemenata sada dobijemo i manji broj tableta.

- Sada kada smo zaista istraživali u bilo kojoj apoteci širom BiH da bismo našli mnogo proizvoda sa smanjenim brojem tableta, ali evo ono što puno ljudi koristi su na primjer tablete za pritisak, i one su u većini slučajeva pakovane po 28 komada,na godini nedostaje cijela kutija, to je samo pokazatelj koliko novca izdvajamo više za lijekove - rekla je Murisa Marić iz Udruženja građana "Don".

Ekonomisti ističu da skrivena inflacija nije gora od vidljive, ali ima teže posljedice kada dođe uporedo, što je trenutno slučaj i na domaćem, ali i na svjetskom tržištu.

Što se tiče proizvođača koji smjenjuju gramaže uz ostavljanje istih ili dizanje cijena, ne mogu biti kažnjeni, jer po zakonu gramaža je istaknuta i jasno vidljiva na svakom proizvodu, prenosi BHRT.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.