14.2.2023. 15:09
0
Ministar vanjskih poslova BiH stigao u Ankaru, sutra susret sa šefom diplomatije Turske, te posjeta Hataju
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković odlazi u Tursku danas poslijepodne gdje će ostati do 16. februara. Osim sastanka sa šefom diplomatije Turske, planirano je da posjeti i podurčje pogođeno zemljotresom.

Konaković je ranije najavio da će u Ankaru doputovati kasnije tokom dana stoga je sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom zakazan za ujutro.

Nakon bilateralnog sastanka, Konaković će se upisati u Knjigu posjetilaca Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske, a nakon toga šefovi diplomatija dvaju zemalja će imati konferenciju za novinare. 

Odmah nakon konferencije za novinare, Konaković će otputovati u Adanu i Hataj koji su 6. januara pogođeni zemljotresom.

Zajedno sa Cavusogluom letjet će prvo za Adanu nakon čega će u organizaciji Ambasade BiH posjetiti i Hatay, udaljen otprilike dva i po sata. Konaković je izrazio želju da se sastane sa timom spasilaca iz BiH, koji se nalaze u ovom području katastrofe.

Zemljotres koji se dogodio prije devet dana je bio najveća ovakva katastrofa u modernoj historiji Turske. Poginulo je više od 30.000 ljudi, a procjenjuje se da je broj bar dvostruko veći. U Siriji je najmanje 5.000 stradalih. Međutim, ni u jednoj od te dvije države potraga za nestalima nije završena.

Spasioci iz svih dijelova svijetu uspijevaju izvući žive skoro 200 sati nakon potresa i navodno se i dalje mogu čuti ljudski glasovi ispod ruševina. Svi su trenutno fokusirani na pronalazak živih, no to se privodi kraju, nakon čega će uslijediti rasklanjanje ruševina i pronalazak stradalih.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.