15.2.2023. 19:13
0
Božo Ljubić prepun pohvala za Elmedina Konakovića: "On je čovjek sa sportskim pedigreom, iz toga vuče zdrav i kolektivni pritup rješavanju problema"
Božo Ljubić izazvao je nedavno brojne reakcije svojom skandaloznom izjavom na sjednici HNS-a kako bi Bosna i Hercegovina bila većinski katolička i hrvatska "da nije bilo progona i prelazaka na islam pod osmanskom okupacijom i da nije bilo pravoslavnog doseljavanja".

Danas je se u programu televizije N1 posuo pepelom i rekao da ni na koji način nije namjeravao negirati autohtonost bilo kojeg konstitutivnog naroda u BiH te poručio da je "negiranje konstitutivnosti mnogo gore”.

Novom Vijeću ministara kaže dao je pozitivnu ocjenu. 

“Ulazimo u novu paradigmu dogovaranja i pozitivniju fazu”, najavljuje Ljubić, osvrćući se na nikad brže formiranu državnu vlast.

Na pitanje da li se nada kompromisu po pitanju izbornog zakona, te kako u tom pogledu vidi buduću ulogu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića (NIP), Ljubić kaže:

“Ja uvijek u politici imam više povjerenja u stručnjake, menadžere i sportaše. Konakovića znamo kao čovjeka sa sportskim pedigreom, iz toga vuče zdrav i kolektivni pritup rješavanju problema i do sada se na taj način ponaša."

Slaže se da se Konaković do sada pokazao kao “najistaknutiji član Vijeća ministara BiH”, ali dodaje “da su dobre stvari kojima svjedočimo u Vijeću ministara BiH uglavnom zasluga predsjedavajuće Borjane Krišto”.

Kada je u pitanju nešto niži, federalni nivo, gdje proces formiranja vlasti još traje – Ljubić sumnja da ne može doći do formiranja koncentracijske vlade u kojoj bi se našle i SDA i Osmorka.

“Koalicija stranaka HNS-a i Osmorke ima dovoljno kapaciteta da predloži i da u Zastupničkom domu FBiH izglasa vladu”, smatra Ljubić, iako, dodaje, ne smije tvrditi da će na kraju tako i biti.

Nije, kako je rekao, član HDZ-a, pa ne može tvrditi pouzdano, ali, ponavlja svoj stav da na stolu nisu pregovori HDZ-a i SDA o formiranju federalne vlade.

S druge strane, ponavlja kako Schmidtova odluka nije zakomplikovala formiranje vlasti u ovom entitetu, dok dodaje kako “nije vratio ni dijelić prava Hrvatima koje su im oduzeli njegovi prethodnici”.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.