18.2.2023. 17:55
0
Savjetnik Bećirovića odgovorio Cvijanović: Energetika nikad neće biti u nadležnosti entiteta
Povodom izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović odgovorila je na prijedlog Denisa Bećirovića koji je u proceduru uputio preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH koja je poručila da je pitanje energetike u nadležnosti entiteta.

Tim povodom reagirao je prof. dr. Mirza Kršo, savjetnik Denisa Bećirovića.

- Energetika nije nikada bila, nije ni danas, niti će ikada biti u nadležnosti bilo kojeg entiteta ili drugih nižih nivoa organizovanja vlasti u Bosni i Hercegovini. Kao što predsjedavajuća vrlo dobro zna, energetika je u cjelini, a i u pojedinačnim oblastima, u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. To je naprosto činjenica prema Ustavu Bosne i Hercegovine, nizu državnih zakona donesenih u institucijama Bosne i Hercegovine i zvaničnih državnih institucija, a koji su uglavnom usvojeni i uspostavljeni i glasovima partije čiji je visoki zvaničnik, kao i međunarodnim ugovorima i članstvima u međunarodnim tijelima i asocijacijama u kojima učestvuje isključivo država Bosna i Hercegovina, a nikako niži nivoi vlasti - poručio je Kršo.

Kršo kaže kako prijedlog za donošenje jedinstvenog državnog zakona o gasu Bosne i Hercegovine kojeg je uputio član Predsjedništva BiH dr. Bećirović, je nedostajući dio u regulativi energetskog sektora Bosne i Hercegovine.

-  Ne bavi se uopšte oduzimanjem entitetskih nadležnosti definisanih Ustavom, već zaustavljanjem neustavne uzurpacije državnih nadležnosti od nižih nivoa vlasti, te usklađivanja zakonodavstva sa pravnom stečevinom i najboljim praksama EU.

Ističe kako ni jedan entitet neće trpiti štetu zbog ovih promjena koje se moraju desiti, a svi građani naše zemlje će imati direktne ekonomske, sigurnosne i druge koristi.

- Državni zakon, državni regulator, jedinstvena i transparentna, fer pravila za sve u Bosni Hercegovini su neminovnost u ovom i svim drugim Ustavom definisanim oblastima, i koje se ne mogu negirati ili osporavati od bilo koga - navodi Kršo u svojoj reakciji.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.