22.2.2023. 10:42
2
Mehmedović tvrdi: Vučić se sprema za rat, moramo hitno upozoriti Arapske Emirate
Državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović tvrdi da se Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić pripremaju za rat.

On upozorava na jučer objavljenu vijest po kojoj je Vučić u Abu Dabiju kupio dronove samoubice.

Mehmedović pita za kakav se rat i protiv koga priprema Srbija.

“Teško je pronaći i jednu državu u njenom bližem i širem okruženju koja ima bilo teritorijalne pretenzije prema njoj ili da na bilo koji način ugrožava njen suverenitet. Zaključak koji slijedi je da oružje Srbiji ne treba za odbranu već za druge svrhe. Kako su unutrašnja i spoljna politika jedne zemlje nužno povezane i sa njenom vojnom politikom to države susjedi i politiku Srbije trebaju ocjenjivati u okviru te ukupnosti”, navodi Mehmedović.

On ističe da se motiv može izvući iz nekih poteza.

“Direktna umješanost srbijanskih službi bezbjednosti u pučeve u Crnoj Gori i Makedoniji i subverzivni uticaj koji preko RS ima na situaciju u BiH i preko opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova u toj zemlji govori koji su vrlo mogući motivi ubrzane modernizacije i jačanja oružanih snaga Srbije. Njen javno promovirani uspjeh da je Vojska Srbije trenutno snažnija od svih oružanih snaga zemalja bivše SFRJ govori tome u prilog. Izjave najviših srbijanskih zvaničnika da Srbija neće dozvoliti protjerivanja i pogrome srpskog stanovništva u zemljama u susjedstvu u kojima žive dovoljno su upozoravajuća u pomenutom kontekstu. Niti jedna od zemalja u susjedstvu ne vodi politiku koja bi makar u naznakama imala neprijateljsku politiku prema svojim srpskim sudržavljanima ili koja daje povoda da se zaključi da za cilj ima progon Srba kao naroda”, navodi Mehmedović.

On navodi kako Srbija nastavlja velikodržavnu politiku koja ne donosi ništa dobro.

Zato, Mehmedović ima prijedlog za probosanske stranke

“Imajući u vidu navedeno, probosanske stranke bi trebalo hitno da stupe u kontakt sa rukovodstvom Ujedinjenih Arapskih Emirata i skrenu im pažnju na to da dronovi samoubice koje će prodati Srbiji neće služiti za njenu odbranu od vanjskog neprijatelja već za demonstraciju moći prema susjedima, uključujući BiH, kao i za slamanje vojnog otpora u tim zemljama ukoliko se geopolitičke silnice tako poslože da Srbija dobije odriješene ruke da po potrebi i vojnim sredstvima uspostavi svoju dominaciju na Zapadnom Balkanu.

Tada bi se krv nevinih žrtava preko dronova samoubica prelila i na ruke UAR, što im niko ko je prijateljski nastrojen prema njima ne želi. Zato im treba predati zahtjev da ne potpisuju ugovor sa Srbijom kako ne bi doprinijeli destabilizaciji jednog regiona vrlo osjetljivog na političke potrese”, ističe Mehmedović.

“Probosanske stranke mogu razmisliti da u ovu aktivnost uključe diplomatiju neke prijateljske zemlje koja ima dobre odnose sa UAE”, rekao je on.

Na kraju, on upozorava da bi Aleksandar Vučić dronove samoubice mogao koristiti i u unutarnjim sukobima u Srbiji.

(A. Balićevac)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.