22.2.2023. 15:31
1
Konaković o posjeti Hrvatskoj: Pričali smo naravno i o Izbornom zakonu
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković povodom posjete Hrvatskoj oglasio se na svom Twitter nalogu.

Ova posjeta je, podsjetimo, izazvala velike kontroverze zbog razgovora i o Izbornom zakonu u BiH. Konaković se osvrnuo i na ovo pitanje.

Kaže kako posjetu Hrvatskoj smatra vrlo uspješnom.

- Trebala je biti samo kurtoazna, al’ ipak smo otvorili neka važna pitanja koja se već dugo ne rješavaju. Granice, Trgovska gora, imovina naših kompanija u Hrvatskoj, Južna interkonekcija, Jadransko - Jonski autoput, Buško jezero, granični prelazi i još neke.

Želja nam je da koristimo ovaj val bolje energije i uradimo konkretne stvari. Sastanci sa predsjednikom Milanovićem, premijerom Plenkovićem i kolegom ministrom Grlić Radmanom ukazuju na poštovanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija u ovoj prilici. Na tome sam se zahvalio.

Kaže kako su čuli važne poruke da Hrvatska u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine.

- Naglašeno je da se Hrvatska ne miješa u unutrašnja pitanja u BiH, razumijemo da su veoma zainteresovani za neke teme, al’ odluke bitne za BiH donosimo u institucijama naše zemlje, dogovorom i koncenzusom, kako nam Ustav i zakoni nalažu. Pričali smo naravno i o Izbornom zakonu.

Pored pitanja izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda koje je zanimalo sagovornike, mi smo delegirali pitanje presuda svih sudova i diskriminacije zbog koje građani koji ne pripadaju etničkim skupinama, Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, Srbi iz Federacije ne mogu biti ni kandidati za Predsjedništvo BiH.

Podsjetio sam da smo u Neumu bili nadomak ukidanja etničkog prefiksa u rješenjima koja su nam bila na stolu - napisao je Konaković.

Kaže kako ga nije iznenadio pokušaj pojedinaca da spinuju ovu temu, da je na svoj način interpretiraju.

- Kontinuirano to rade. Uglavnom isti ljudi spinuju, a onda twiter i facebook vojska na svoj način djeluje. Ozbiljan bi novinar nazvao mene ili sagovornike, provjerio da li je zaista bilo govora o tome da Hrvatska zvanično odlučuje o Izbornom zakonu u BiH. Znali su odgovor, zato nisu zvali.

Kada je u pitanju zastave BiH na Pantovčaku, kaže da je nije bilo jer protokol tako kaže.

- Prilikom sastanka sa ministrima vanjskih poslova zastava zemlje iz koje gosti dolaze se ne postavlja. Dostupne su slike sa ministricom Fajon, ministrima iz Kine i Francuske. Na slikama predsjednika Erdogana sa Blinkenom nema zastave SAD.

Kaže kako danas nastavljaju svoju misiju.

- Večeras se sastajemo sa predsjednikom Đukanovićem, sutra sa premijerom Abazovićem, potpredsjednikom Vlade Ibrahimovićem i delegacijom bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori. Diplomatija naše zemlje mora i može mnogo bolje. Most između Istoka i Zapada, zemlja perspektive, kompromisa i dogovora. Naša domovina. Bosna i Hercegovina - poručio je Konaković.

(A. Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.