23.2.2023. 14:42
0
Emrić poručio Konakoviću: Nedopustivo je da se vlada Hrvatske miješa u unutarnje poslove BiH
Zatupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić (NES) je na današnjoj sjednici postavio pitanje ministru vanjskih poslova, Elmedinu Konakoviću, zašto je tema razgovora u Hrvatskoj bila izborna reforma, a ne odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Kako je kazao Emrić na početku obraćanja ne smatra da je susret sa predsjednikom Milanovićem negativan, ali sporna je bila tema razgovora obzirom da je glavna tema razgovora bila izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

"Zaključio sam na osnovu medijskih izvještaja da je uglavnom dominirala tema izmjena izbornog zakona i kako su naveli djelomičnih izmjena ustava naše države, te da najavljuju konkretizaciju tih razgovora na zajedničkoj sjednici vlada u junu ove godine", kazao je Emrić.

Naglasio je kako je pitanje odlagališta Bosne i Hercegovine i da raspravljaju o unutarnjim pitanjima naše države, a uz to je kazao i da izmjena izbornog zakona nije vanjskopolitičko pitanje.

"Ono sto je vanjskopolitičko pitanje i o čemu imamo jedinstven zvaničan stav koje je u prvom planu trebao iznijeti ministar vanjskih poslova naše države je protivljenje izgradnji i uspostavi nuklearnog postrojenja koje se zove odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kojeg ima namjeru izgraditi Hrvatska", dodao je Emrić.

Emrić je na današnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH kazao i da se pitanje odlagališta radioaktivnog otpada u našoj državi stidljivo spominje u javnosti i da se uopće ne postavlja kao najvažnije pitanje za dobrosusjedske odnose.

"Postavljam pitanje ministru vanjskih poslova koje glasi: Da li je prezentirao stav BiH o protivljenju izgradnji odlagališta te da li je ugovoreno da se na najavljenoj zajedničkoj sjednici u junu ovo pitanje nađe na dnevnom redu dviju vlada kao prioritet", zaključio je Emrić sa pitanjem koje je uputio ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.