27.2.2023. 14:30
1
Dodik se ponovo "obrušio" na Schmidta: "Njegova plata je koliko ja znam 24.000 eura mjesečno..."
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) danas se ponovo “obrušio” na visokog predstavnika u BiH te pozvao da bude zatvorena kako bi se svi “vratili vladavini prava i poštovanja Ustava Bosne i Hercegovine”.

Dodik smatra da prvi čovjek OHR-a Christian Schmidt “unosi nered lažno se predstavljajući kao visoki predstavnik koga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a”.

Govoreći za agenciju “Srna“, predsjednik entiteta RS je kazao da je Schmidtovu poziciju najbolje opisao tekst u njemačkim novinama “Frankfurter Allgemeine Zeitung“, koji je, kako je kazao Dodik, “potvrdio da se u BiH radi o kolonijalnoj upravi, u kojoj kolonizator ima ovlaštenja koja nigdje nisu propisana”.

Komentarišući Schmidtova novčana primanja, Dodik je napomenuo upravo tekst njemačkih novina govori o tome da je funkcija visokog predstavnika u BiH veoma dobro plaćena.

“Njegova plata je koliko ja znam 24.000 eura mjesečno, bez ikakvih poreza. Zajedno sa putnim troškovima i osiguranjem za život, to je oko 40.000 eura mjesečno i što je najgore sve se to prepisuje kao pomoć nama u BiH“, kazao je predsjednik entiteta RS.

Objašnjavajući činjenice da prema njegovom viđenju država trenutno funkcioniše pod međunarodnim uticajem, Dodik je na kraju kazao da je “ova BiH nametnuta, ne pripada nama i ne pripada Dejtonu“.

“Nama pripada dejtonska BiH, a ne američka ili britanska ili evropska volja njihovih ambasadora, a pogotovo njihovih visokih predstavnika i njihovih sudija u Ustavnom sudu BiH“, zaključio je Dodik. 


(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.