3.3.2023. 9:17
0
Ivica Puljić otkriva: "Tada sam upoznao jedinog političara koji je bio ranjen u rovu u borbi za slobodu BiH..."
FOTO: Ivica Puljić / Printscreen
Ivica Puljić, čuveni bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona prisjetio se na društvenim mrežama vremena kada je potpisan preliminarni sporazum između Bošnjaka i Hrvata o prestanku sukoba i stvaranju Federacije BiH.


-U Washingtonu je 2.3.1994.godine potpisan je preliminarni sporazum između Bošnjaka i Hrvata o prestanku sukoba i stvaranju Federacije BiH s 10 kantona-županija. Pregovore su vodili isključivo Mate Granić i Haris Silajdžić uz stalne telefonske kontakte sa Zagrebom i Sarajevom.

Krešo Zubak je bio tu, Ivo Komšić je bio tu, ali pregovori su se vodili između Sarajeva i Zagreba. Pratio sam ovaj događaj za Oslobođenje. Tada sam upoznao Krešu Zubaka. Fin čovjek. Jedini političar koji je bio ranjen u rovu u borbi za slobodu BiH.

Godinu i pol kasnije, u Daytonu, jedini je, uz Muhameda Šaćirbegovića, ministra vanjskih poslova BiH, koji nije htio potpisati mirovni sporazum. Obojica su smatrala da nije dobar za Bosnu i Hercegovinu. Bili su u manjini i nervirali su Amerikance, Sarajevo i Zagreb. Washingtonski sporazum predviđen je kao prva etapa dogovora, u drugoj etapi se u pregovore uključila i srpska strana. Ta je faza predviđala ukidanje Republike Srpske te ustrojavanje cjelokupne BiH po kantonima-županijama, što se nikad nije ostvarilo. Odbačeno je u Daytonu, zaključio je Puljić, navodi SB. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.