7.3.2023. 19:25
0
Kako do nove Vlade FBiH: SDA neće popustiti, ali ni vladajuća koalicija
Lidija Bradara ne želi gubiti vrijeme. Nakon što je i zvanično preuzela fotelju predsjednice Federacije, održani su i prvi razgovari sa Nerminom Nikšićem, kandidatom za premijera Federacije nove parlamentarne većine, navodi N1.

Obostrano mišljenje, predsjednice Bradara kao i gospodina Nikšića je kako vremena za gubljenje nema te da ovaj proces treba što prije početi. Prethodno je održan i sastanak sa potpredsjednicima Federacije BiH na temu funkcioniranja izvršne vlasti,” navedeno je u saopštenju. 

Proces treba početi, no kako ga završiti. Za imenovanje premijera FBiH, kojeg potom treba da potvrde oba doma federalnog Parlamenta, potrebna je i saglasnost potpredsjednika FBiH. Jedan od njih, Refik Lendo svoju podršku uslovio je ulaskom SDA u vlast i od toga ne namjerava odustati.
Admir Čavalić iz SBiH odgovara, većina je formirana, nema mjesta za SDA.

Kako sada stvari stoje mogu se očekivati tri scenarija, da vlada na čelu sa premijerom Novalićem uđe u treći mandat, da OHR interveniše, ili da federalni parlament usvoji izmjene ustava FBiH. Za HDZ su ovakve stvari neprihvatljive. SDA neće popustiti, čini se ni vladajuća koalicija u Federaciji. Preostaje Visoki predstavnik.

Nova parlamentarna većina koju čine “osmorka” i HDZ BiH ima 58, od ukupno 98 poslanika u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, te većinu u Domu naroda, navodi N1


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.