13.3.2023. 19:52
1
Dodik: "Mi živimo u Republici Srpskoj kao državi i tako ćemo i nastaviti. Tiho ćemo to polako dovesti tamo gdje treba"
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi oduzimanje imovine Republici Srpskoj značilo njen kraj i kraj srpskog naroda na ovim prostorima, "ali da se to neće dopustiti jer su odluke Ustavnog suda BiH neustavne i nema smisla".

- Neka pričaju o secesiji koliko hoće - Republika Srpska neće biti u BiH ako joj se otima imovina - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, piše Srna.

Dodik smatra da Bošnjaci imaju pravo da ne vole Republiku Srpsku, što otvoreno govore kada kažu da je "manji entitet", ali da je "RS dovoljno velika, prerasla je i njih i BiH".

- Zašto misle da trebamo voljeti Bosnu i Hercegovinu? Ja ne poštujem Bosnu i Hercegovinu koliko oni ne poštuju Republiku Srpsku, a to je neustavno ponašanje. Vratimo se Ustavu ako hoćete – ako nećete, ovo neće nikuda ići – istaknuo je Dodik.

Naveo je da je bilo riječi o novoj vlasti na nivou BiH te da će se sve politike promijeniti.

- Možda njihov, ali ne i naš. Možemo pregovarati. Kad dođete do ključnih pitanja, kažu – šta će nam reći drugi u Sarajevu. Tako su se ponašali Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Haris Siljadžić i oni prije i sada - rekao je Dodik i naglasio da se svi, bez obzira na politički spektar u Sarajevu, ponašaju isto kada je riječ o ključnim pitanjima.

Dodik je izjavio da ga ne zanima šta će reći u Sarajevu, ali da je spreman na dogovor.

- Za Bosnu i Hercegovinu ste spremni samo s jednim predsjednikom i reformom policije od koje do danas nisu odustali. Koliko god ih to ljutilo – mi živimo u Republici Srpskoj kao država i tako ćemo i nastaviti. Tiho ćemo to polako dovesti tamo gdje treba - istakao je Dodik.

Osvrnuo se i na nedavne izjave Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, o "Bosni na historijskim kartama".

- U to vrijeme nije bilo Bošnjaka na tom području. Sada nešto privatiziraju, to nikad nije bila država kako se to danas shvaća. Zatim kaže, osnovni problem svake države je imovina. To je istina. Onda Bosna nije zemlja jer nema svoju imovinu - istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio Bećirovića da "Republika BiH od Daytona nastavlja funkcionirati kao Bosna i Hercegovina bez ikakvog predznaka međunarodnog suvereniteta"", za koji smatra da nije sporan.

- Ali nakon te rečenice su stavili tačku. Oni ne pominju podjelu, a u navodu - s unutarnjim uređenjem koje predviđa novi Ustav - to se ne pominje - pojasnio je predsjednik Republike Srpske.

Naglasio je da je unutrašnja regulativa uređena člankom Ustava koji kaže "samo ono što je izričito dato u nadležnost BiH", a da sve ostalo pripada entitetima, ali nigdje nema ni riječi o imovini.

Predsjednik Republike Srpske smatra da su odluke Ustavnog suda neustavne i besmislene, te da se ne mogu temeljiti na Sporazumu o sukcesiji.

- Nijedan međunarodni ugovor ne ukida unutarnji red. Oni žele da taj Sporazum o sukcesiji poništi unutarnji poredak - dodao je Dodik.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.