15.3.2023. 16:01
0
Na crnoj listi i Dragan Stanković, čovjek koji je uzurpirao državnu imovinu
Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD uveo je sankcije Osmanu Mehmedagiću Osmici, Edinu Gačaninu i Draganu Stankoviću.

Kao vršitelj dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP), Stanković je vodio agenciju odgovornu za Zakon o nekretninama RS iz aprila 2022. godine koji je direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Daytonski mirovni sporazum.

“Kao što je utvrđeno Daytonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, koji uključuje današnji ustav BiH i nastavlja biti temelj za strukturu vlasti u BiH, BiH se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske. Zakon o imovini RS pokušao je uzurpirati državnu vlast BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS, kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnuo Ured visokog predstavnika.

U svojim javnim izjavama o zakonu o imovini, poput onih predsjednika RS Milorada Dodika i drugih čelnika RS koji je sankcioniran od strane SAD, Stanković je tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je Zakon o imovini, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti s Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u obrazloženju OFAC-a.

OFAC je danas imenova Stankovića u skladu s E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u činu koji je opstruirao ili prijetio provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.