15.3.2023. 19:44
2
Oglasio se Osmica: Nikada u svojoj višedecenijskoj karijeri nisam učinio ništa nečasno niti protuzakonito. Branit ću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način
"Sve optužbe kojima je Ministarstvo finansija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da me uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište", saopćio je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne službe Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić.

U posebnom saopćenju za javnost on je reagirao na odluku Ministarstva trezora SAD da ga stave na "crnu listu".

"Ukoliko Ministarstvo finansija ili druge institucije SAD-a imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovodi u pitanje zakonitost mojih postupaka, pozivam ih da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine. Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio. Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne saradnje sa institucijama SAD. Zbog te saradnje od partnera iz SAD mi je dodijeljeno Specijalno priznanje.

Ako je bilo dokaza protiv mene, ili utemeljenih sumnji, zašto se odmah nije reagovalo, zašto se do kraja mandata sarađivalo sa mnom?

Uprkos vrlo indikativnom sadržaju iznesenih optužbi na moj račun, želim vjerovati da one nisu povezane sa aktuelnim političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini, te da uvrštavanjem na listu sankcija nisam postao kolateralna šteta u pokušajima usmjeravanja tih političkih procesa. Dužnost generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH obavljao sam profesionalno i u skladu sa Ustavom BiH, zakonima i propisima. Nikada u svojoj višedecenijskoj karijeri nisam učinio ništa nečasno niti protuzakonito.

Branit ću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način, stoga još jednom pozivam Ministarstvo finansija SAD-a da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama. Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcionisanju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju Mehmedagića.

(Ajdin B.)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.