15.3.2023. 21:15
0
Vijeće ministara BiH ponovo zasjeda: Na dnevnom redu izmjene i dopune zakona o VSTV-u
Vijeće ministara BiH u četvrtak će održati novu sjednicu na čijem dnevnom redu je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza u srijedu je održao sastanak sa ambasadorima zemalja EU-a. Na sastanku je, uz ostalo, bilo riječi o reformi bh. pravosuđa i ispunjavanju uvjeta koje je BiH dobila kandidatskim statusom za članstvo u EU. 

Posebno je bilo govora o važnosti što skorijeg donošenja: Zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u, Zakona o sudovima, te Zakona o sukobu interesa. Upravo jedan od ovih prioriteta je na sutrašnjoj sjednici. 

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije, kao i Informacija o prijedlogu za pokretanje procedure pristupanja BiH programu Evropske unije “Pravosuđe 2021. – 2027. godine”.

Ministri bi se, u drugom krugu glasanja, trebali izjasniti o Informaciji o podnesku aplikantice u predmetu Zornić protiv Bosne i Hercegovine, ap.br. 3681/06 u vezi s pojedinačnim mjerama u postupku izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora čiji je predlagač Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Isto Ministarstvo je predlagač i Nacrta zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine. 

Pred ministrima će se naći i Informacija u vezi sa zahtjevima za izuzeće članova Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja. 

Također, ministri će se izjasniti i o Zahtjevu za dostavu izjašnjenja na navode iz žalbe Mirsada Đelilovića od 6. 3. 2023. godine čiji je predlagač Institucija ombudsmana za ljudska prava. 

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH nije prihvatilo rang-listu za imenovanje direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i zamjenika direktora Granične policije BiH. Đelilović je bio na listi za direktora DKPT-a, ali Vijeće ministara BiH nije izabralo nikoga sa liste za ove dvije pozicije na koje se trebaju imenovati kandidati iz reda Bošnjaka, dok su sa iste liste koja je dostavljena izabrali kandidate za direktora Granične policije BiH, dva zamjenika direktora DKPT-a, zamjenika direktora SIPA-a koji dolaze iz reda Hrvata i Srba. 

Nakon ovakve odluke Vijeća ministara BiH Nezavisni odbor PS BiH je raspisao novi konkurs za ove dvije upražnjene pozicije. 



(Patria/A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.