16.3.2023. 15:36
0
Komisija Predstavničkog doma preporučila davanje saglasnosti za kredit za prugu Ilidža - Hrasnica
Na današnjoj sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dato je pozitivno mišljenje i Domu preporučeno davanje saglasnosti za ratificiranje Ugovora o zajmu (GrCF2 W2 E2 – Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Komisija je isto postupila i po pitanju Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2021. između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH; te Sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine s druge strane, o učestvovanju BiH u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

Također je preporučeno davanje saglasnosti za ratificiranje Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore; Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade SR Njemačke o prihvatanju projekata tehničke saradnje za 2016.; te Sporazuma o sigurnosnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za vanjske poslove za 2022., kao i Orijentacioni radni plan Komisije za 2023.

Članovi Komisije nisu usvojili Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2021., u dijelu nadležnosti ove Komisije koji se odnosi na Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

K znanju su primljeni: Pismo predsjednika Odbora za međunarodne i međuparlamentarne odnose Republike Azerbejdžan Samada Sejidova; Izvještaj sa Svjetskog samita vlada o poboljšanju života stanovništva i budućnosti država, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati, 13 - 15. februar 2023., kao i Zabilješka sa sastanka predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Darijane Filipović i ambasadorice Češke Republike Ivane Hlavsove, saopćeno je iz PSBiH.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.