16.3.2023. 15:46
1
Dodik: Nacrt zakona o kriminalizaciji klevete bit će usvojen sljedeće sedmice
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta republika Srpska (RS) Milorad Dodik kazao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u RS-u, okupljene oko SNSD-a, da će sljedeće sedmice u Narodnoj skupštini RS-a biti usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a.

Ovaj nacrt zakona nalazi se na dnevnom redu aktuelne, druge redovne sjednice NSRS, a od kada je Vlada RS-a utvrdila nacrt, ne prestaju reakcije domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

U spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS nalazila se nova glava krivičnih djela povrede ugleda i časti, a kleveta je propisana kao krivično djelo i predviđena je novčana kazna do 100.000 KM.

Najavio je da će u narednih sedam do deset dana biti predložen i zakon o neprofitnim organizacijama po uzoru na američki zakon, te da će svaki subjekt koji funkcioniše u RS biti obavezan da prijavi finansijsku podršku od stranih subjekata, ali da niko neće biti "progonjen i zatvaran", nego će biti predviđene novčane kazne i onemogućavanje daljeg rada.

- Nepotrebno je dignuta galama. Zakon u nacrtu će biti usvojen sljedeće sedmice. Koalicija stoji iza toga. Ovo nije konačan prijedlog, ali vidim da je konačna galama. Mogu nastaviti dan i noć da stavljaju trake na usta i rade šta hoće. Mi nudimo razgovor kad se usvoji nacrt zakona, ne prije toga - kazao je Dodik.

Komentarišući kritike evropskih zvaničnika na ovaj nacrt zakona, Dodik je kazao da 20 evropskih zemalja ima definisanu klevetu kao krivično djelo, te da su kritike u tom pravcu prema vlastima RS – licemjerne.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.