17.3.2023. 13:36
0
Duraković: Izjava ef. Kavazovića nije ratnohuškačka, nego su to izjave o otcjepljenju RS-a
- Izjava reisa Kavazovića nije ratnohuškačka, vjerski lider je rekao ono što 90 posto Bošnjaka u ovoj zemlji misli. Voleći državu BiH, ja sam spreman braniti je i oružjem. Za moju domovinu, za moju državu, zašto ne? Mi smo to učinili devedesetih, šta je problem?

Poručio je ovo potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković gostujući u emisiji “BiH nije u NATO, ali je NATO u BiH”, koju realizuje portal Banjaluka.net, a ragujući na nedavnu izjavu reisa Huseina ef. Kavazovića.

Prema njegovom mišljenju, ratnohuškački je isto tako kada neko kaže da će otcijepiti Republiku Srpsku od BiH, kako ističe, znajući da ima Ustav, koji će, ako krene da se ruši, dovesti do oružanih sukoba.

- Srbi, Hrvati i Bošnjaci, svako će braniti nešto svoje ako bude napadnut. Ako nije napadnut, zašto uopšte o tome i pričamo. Institucije BiH su i 90-tih počele da se ruše i onda je došlo do oružanog sukoba. Ono na šta je upozorio naš vjerski lider jeste ono što 90 posto Bošnjaka u ovoj zemlji misli. Koliko god htjeli pobjeći od toga, nije to retorika koja nam treba, ali nemojte misliti da će neko "spustiti ruke niza se" dok neko ovu državu dijeli, kazao je Duraković.

Duraković je dodao da i patrijarh Srpske pravoslavne crkve u svojim govorima dotiče emocije druga dva naroda u BiH.

- Slušali smo mi i patrijarha SPC koji dotakne naše emocije kada govori o teritoriji, o jednom narodu. Sve to dotiče emociju drugih naroda, ali pređe se preko toga. Međutim, kada je došlo na red ovo, onda se brutalno okomilo na nekoga da poziva na rat. Hajmo pročitati izjavu i ne biti emotivni da odmah reagujemo na to. Niko ne želi ovdje sukob. Ne želim da vjerujem da bilo ko želi sukobe, dodao je Duraković.

Duraković ističe da političari treba da budu odgovorniji jer produkuju ovakve stavove.

- Kada svjedočimo ovakvoj političkoj retorici, hajmo više optužiti političare koji provode takvu retoriku, nego kada vjerski lideri dođu leđima do duvara, kažu nešto ovako pa onda proizvedemo probleme. Političari su više odgovorni, zašto produkuju ovakve stavove, zaključio je Duraković.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.