19.3.2023. 18:06
0
Demolirane prostorije kulturnog centra gdje je trebalo da se održi događaj “Povorke ponosa”
Sinoć je grupa, za sada nepoznatih počinilaca, demolirala prostorije Društveno kulturnog centra Incel (DKC „Incel“).

Pretpostavlja se da se napad desio prije napada na aktiviste i novinare ispred prostorija Transparency Internetionala.

U DKC „Incelu“ je trebalo da se održi događaj u okviru “Povorke ponosa”, koje je bilo najavljeno za subotu, 18. marta u Banjaluci, a koje je MUP Republike Srpske zabranio dan pred održavanje, prenosi Srpskainfo.

Udruženje Nezavisnih stvaraoca i aktivista „GETO“, koje godinama vodi DKC „Incel“, je trebala biti domaćin skupa na kojem je trebala biti održana projekcija filma “Pride”, potom okrugli sto i diskusija o slobodama.

Policija je bila na mjestu događaja, uradila uviđaj i naglasila da će poduzeti dalje korake u rasvjetljavanju ovog napada.

Vesna Malešević iz Udruženja “Geto” kaže da se niko od članova i članica Udruženja nije nalazio u prostorijama iz razloga što je MUP RS izdao rješenje u kojem su rekli da ne mogu garantovati sigurnost za učesnike, što se na kraju i pokazalo tačnim.

– Pozivam sve institucije da zaštite aktiviste i novinare i da poduzmu sve da se ovaj brutalni događaj u Banjaluci više nikad ne ponovi – rekla je ona.

Nakon nasilja koje se desilo u Banjaluci iz Udruženja „GETO“ poručuju da se ne osjećaju bezbjedno.

– Osjećamo se nesigurno, targetirano, nezaštićeno i tražimo adekvatnu zaštitu. Ovaj događaj će znatno uticati na dalji rad našeg Centra koje je uvijek bilo mjesto tolerancije, solidarnosti i slobode – rekla je Malešević za Impuls.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.