20.3.2023. 17:28
0
Ozvaničen početak radova na izgradnji Univerzitetske biblioteke
Svečanim potpisivanjem Ugovora, upriličenim 20. marta 2023. godine, ozvaničen je početak radova na izgradnji Univerzitetske biblioteke koja je finansirana sredstvima granta Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

Potpisnici ugovora su Univerzitet u Sarajevu i konzorcij Al-Fahd Company Trading Industry and Contracting i ANS DRIVE d.o.o. Sarajevo, kao izabrani izvođač na projektu izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke.

U ime Univerziteta u Sarajevu Ugovor su potpisali prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu sa prorektorom za finansije prof. dr. Tarikom Zaimovićem kao svjedokom, a ispred izvođača radova gospodin Waseem Abdullah Al Abaiki, glavni izvršni direktor za izgradnju u firmi Al Fahd Company, sa generalnim menadžerom firme ANS Drive gospodinom Asmirom Dževlanom kao svjedokom.

Projekat izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu čijom će realizacijom Univerzitet u Sarajevu postati vlasnikom najljepšeg bibliotečkog zdanja na Balkanu, koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

„Ovaj proces prostorne integracije simbolički počinje izgradnjom Univerzitetske biblioteke, kao simbola naše vizije bolje budućnosti i posvećenosti izgradnji održivog i modernog univerzitetskog
kampusa po uzoru na slične u razvijenim zemljama“, istakao je rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, te dodao da je poseban cilj izgradnje univerzitetske biblioteke da se oživi funkcija postojećih biblioteka i centralizira postojeća bibliotečka građa, što bi doprinijelo povećanju kvalitete obrazovanja, razmjene podataka, usponu istraživačke djelatnosti i slično.

Također, rektor Škrijelj je najavio da će Univerzitet u Sarajevu nakon mjeseca ramazana upriličiti i svečanu ceremoniju polaganja kamena temeljca, te da će tom prilikom Bosnu i Hercegovinu i Univerzitet u Sarajevu posjetiti najviši zvaničnici Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, a nada se da će tom prilikom u posjetu doći i Sultan Abdulrahman Al-Marshad, CEO Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su domaći zvaničnici i zvaničnice, predstavnici i predstavnice tijela Univerziteta u Sarajevu, i ostali gosti i gošće Univerziteta u Sarajevu koji su dali svoj doprinos u pripremi i razvoju ovog najvećeg poslijeratnog kapitalnog projekta na Univerzitetu u Sarajevu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.