20.3.2023. 21:15
0
Predsjedništvo BiH usvojilo prijedlog Bećirovića: Povećanje plaće službenicima, ali ne i političarima
FOTO: N1
Na današnjoj osmoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojen prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je uputio u proceduru član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Istovremeno su usvajanjem budžeta za 2023. godinu osnažene institucije države, izjavio je Mirza Kršo, Bećirovićev savjetnik za ekonomska pitanja. Riječ je o prvom uvećanju budžeta u skoro deceniju više od 240 miliona KM, tj. više od 20 posto u odnosu na prethodni budžet.

Prema riječima Bećirovićevog savjetnika, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023., počevši od članova Predsjedništva BiH, dok se državnim službenicima i namještenicima neometano koriguju primanja naviše u skladu sa usvojenim Prijedlogom zakona o budžetu BiH za 2023. godinu.

Drugim riječima, usvajanjem budžeta za 2023. godinu, koji je predvidio neka od najviših uvećanja ikada za resor odbrane (skoro 30 posto uvećanja u odnosu na prethodnu godinu), prekinuta je praksa blokiranja usvajanja budžeta, koja je obilježila prethodni mandatni period i kojim je omogućeno nesmetano funkcionisanje ključnih državnih institucija.

Time je omogućeno povećanje primanja za vojsku, policajce, državne službenike i namještenike koji po prvi put imaju povećanje primanja u apsolutnom smislu u posljednjih više od deceniju, za razliku od drugih nivoa vlasti.

Međutim, u istom nacrtu je bilo predviđeno i povećanje primanja najviših funkcionera u Bosni i Hercegovini, i to nakon što su prethodnim budžetom već dobili značajna uvećanja. 

Bećirović je rezolutno protiv toga te je konkretnim institucionalnim djelovanjem ponudio Parlamentarnoj skupštini BiH rješenje za zamrzavanje primanja takvih zvaničnika ne blokirajući usvajanje budžeta BiH.

“U dubokom uvjerenju da će oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine prepoznati specifičnost aktuelne situacije u našoj zemlji i socijalnih prilika građana, nadamo se da će podržati prijedlog  Denisa Bećirovića o zamrzavanju primanja najvišim zvaničnicima, a povećati primanja vojnika, policajaca i službenika i time smanjiti nepravedan jaz između njih”, izjavio je Kršo.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.