21.3.2023. 8:16
0
Radovi u spomen-sobi s 8.372 slike žrtava genocida
FOTO: Dnevni Avaz
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari u obnovljenoj velikoj hali bivše fabrike akumulatora, koja pripada srebreničkom memorijalu, turska TIKA realizira projekt uređenja spomen-sobe površine 4.300 kvadratnih metara, gdje će biti najveći izložbeni prostor ličnih predmeta žrtava genocida u ovom centru.

- Velika spomen-soba sastojat će se od tri ratna vremenska segmenta, s akcentom na genocid u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a u julu 1995. godine. Prvi segment obuhvat će početak agresije na BiH, drugi period obuhvata 1993./1994. i treći genocid u Srebrenici, formiranje Memorijalnog centra i raznih udruženja majki Srebrenice - pojasnila nam je Almasa Salihović, portparol Memorijalnog centra.

Osim što je prije dvije godine TIKA za obnovu krova hale za smještaj tabuta uložila 1,1 milion maraka, prošle godine finansirala je i obnovu jedne strane velike hale bivše fabrike akumulatora.

U toj hali TIKA finansira radove na izložbenom prostoru, a stručni tim Memorijalnog centra radit će na uređenju izložbene postavke, postavljanju već pripremljenog velikog broja predmeta koje su donijele porodica žrtava genocida, ali i niza dokaznog materijala o zločinu i genocidu, kao što su fotografije žrtava, filmska i pisana građa.

Na jednom zidu bit će postavljene fotografije 8.372 žrtve genocida te onih do sada identificiranih i ukopanih u sakralnom dijelu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Krajem prošle godine završeni su radovi na obnovi velike hale, površine 16.000 kvadratnih metara. Radove na tri strane hale finansiralo je Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica u iznosu od 1,6 miliona maraka, dok je sredstva za radove na preostaloj strani osigurala TIKA.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.