21.3.2023. 15:33
2
Dodik: “BiH nema suverenitet, a odluke donesene na nivou BiH nemaju obavezujuću snagu za entitete"
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Gacku ponovo pričao o secesiji RS.

On je, komentirajući pitanje imovine i prijedlog izmjene Krivičnog zakona po pitanju suvereniteta, kazao da suverenitet imaju entiteti, a ne BiH, te da se on pokušava pribaviti BiH ‘otimajući imovinu Republici Srpskoj’.

“BiH nema suverenitet, a odluke donesene na nivou BiH nemaju obavezujuću snagu za entitete. Ovo nije zemlja koja je napravljena na taj način, nego tako da su entiteti subjekti unutrašnjih ali i spoljno-političkih pitanja, a ne da nivo BiH nešto nama naređuje. Nego mi naređujemo njima i tako će i ostati. Tako su prošli i ovi zakoni, tako je prošla i deklaracija i tako će proći i BiH”, rekao je Dodik.

On je kazao kako je Dejton pokazao da BiH nema suverenitet. 

“U Dejtonu su formirana samo tri minstarstva u Vijeću ministara. Jedno je predsjedavajući, ministar vanjske politike i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Nije imalo niti jedno ministarstva koje se bavi unutrašnjim pitanjima. Ovo što imamo danas je nametnuto mimo Ustava i mimo volje, prije svega nas koji smo ponekad bili prisiljeni zbog nekih stvari da se nesto dešava. Ali sad je vrijeme za reviziju”, rekao je Dodik. 

Istakao je da se Republika Srpska zalaže da se BiH vrati u okvire Ustava.

“Ono što imamo danas je nametnuto mimo Ustava i volje prije svega nas. Sada je vrijeme da napravimo reviziju. Ili vratite BiH na Ustav ili je neće biti, to je ono što govorimo uporno. Vidim da tamo nešto pjene kako je ovo secesija. Ovo nije secesija. Tražimo ustavnu zemlju, a ako je nema logično je da u njoj nećemo biti”, naveo je Dodik o secesiji, prenosi raport. 



(A.R.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.