21.3.2023. 20:50
0
NSRS satima raspravlja o Nacrtu izmjena Krivičnog zakonika
I danas su stigla upozorenja vlastima Republike Srpske zbog namjere da kriminalizuju klevetu. Dok su stizala saopštenja u Narodnoj skupštini RS počela je rasprava o Nacrtu izmjena Krivičnog zakona ovog bh. entiteta. Rasprava sa pauzama traje više od pet sati. Glasanje će biti u srijedu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić istakao je da Rs poštuje slobodu govora i građanska prava i da je potrebno da se svi koji su relevantni uključe u javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika.

Žunić je istakao da u javnom, odnosno medijskom prostoru ima dosta nedefinisanih stvari i zato je potrebno usvojiti zakon o informisanju.

Šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak kaže da je neprihvatljiva kriminalizacija klevete i uvrede i da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika neupotrebljiv.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica tvrdi da mediji ne bi trebalo da budu nezadovoljni Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike srpske, jer se pruža mogućnost njihovog izuzimanja od primjene ovog zakona. 

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić tvrdi da bi usvajanje navedenog zakona dovelo do velike pravne nesigurnosti i kolizije s drugim pravnim normama koje već postoje u sistemu. 

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije Srđan Todorović rekao je da postoji potreba regulisanja javnog prostora. 

Poslanik PDP-a Mirana Savić Banjac rekla je da treba uvesti red u javom prostoru, ali ne smije biti ugušena sloboda govora. 

Neki zastupnici su istakli da su propisane kazne previsoke kako novčane tako i zatvorske. 

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, koja će se kažnjavati novčanom ili kaznom zatvora, izjavio je ministar pravde Miloš Bukejlović.

"Propisano je da ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se on odnosi, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine", rekao je Bukejlović u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.