22.3.2023. 15:53
3
Dodik: Imamo dogovor da istočnu interkonekciju stavimo na dnevni red, čekamo muslimansku stranu
FOTO: N1
Zemlje regiona i Zapadnog Balkana moraju se više integrisati kako bi odgovorili energetskim izazovima u budućnosti, poručio je predsjednik Republike srpske Milorad Dodik na panelu energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu, u sklopu Samita energetike "SET Trebinje 2023".

Na istom panelu obratio se mađarski šef diplomatije Peter Sijarto koji je kazao da bez ruskih izvora snabdijevanje plinom Mađarske je fizički nemoguće. 

"Učinili smo vrlo ozbiljne napore da izvršimo diverzifikaciju, ali da bi bila uspješna treba nam vremena. Jedan gasovod ne može se izgraditi preko noći. Možda jednog dana snabdijedvanje plinom bude moguće bez Rusije, ali za sada to nije moguće. Mi ne želimo dovesti u pitanje našu snabdjevenost naše države zbog bilo kakvih političkih pitanja. Diverzifikacija znači da promijenimo izvor snabdijevanja. Ali ne želimo u potpunosti da isključimo ruske izvore. Druge zemlje možda imaju drugačije iskustvo, ali Gasprom je partner koji se drži ugovornih obaveza", kazao je Sijarto. 

Dodik je kazao da zemlje regiona moraju sačuvati svoje interese u odnosu na globalnu ekonomiju.

Nagalasio je da neki pokušavaju da pokažu da je BiH uvela sankcije Rusiji, ali da to nije tačno.

"Preko nas bi mogle da se dešavaju mnoge stvari u nekoj budućnosti. Nerazumno je da je Evropa dovela sebe do te mjere da su joj energenti toliko skupi. Činjenica je da u zadnje vrijeme ništa dobro ne dolazi sa Zapada. Čini mi se da namjerno izazivaju tenziju u BiH. Nama je najvažnije pitanje imovine, to je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Samo ono što je izričito dato BiH pripada njoj, a sve drugo pripada entitetima. Naš odgovor na aroganciju sa Zapada je da to tako ne može i neće moći. Vratite BiH u ustavni okvir da bismo mogli zajedno da gradimo BiH. Nemojte nam nametati sporazume koje vi sami ne poštujete", kazao je Dodik.   

Dodik je istakao da Republika srpska mora da koristi svoje prirodne izvore.

"Što se tiče električne energije, mi tu dobro stojimo. Moramo i mi da obezbijedimo diverzirfikaciju izvora električne enrgije. Stanovništvu moramo da obezbijedimo najjeftiniju energiju u regionu, našoj privredi dovoljno. Evropa nema nikakav resurs, sve je zavisno od okruženja. Mi sličnu sudbinu dijelimo sa naftom. Kada cijene rastu na globalnom nivou mi moramo da se povinujemo tome. Hoćemo da vidimo nova ulaganja. Mi nismo zavisni od gasa, ali jesmo zavisni od naftnih derivata. Imamo sa Rusijom dogovor izgradnje istočne konekcije prema Banjaluci i to je veoma značajna investicija. Mi samo čekamo jednu malu stvar, a to je da muslimanska strana u Sarajevu prevaziđe svoju sujetu, zajedljivost, svoje pokvarene namjere pema nama i da omogući da ispod Drine prođe taj gasovod. Deset godina trpimo zastoje. Ja ću ovog ljeta biti ponovo u Rusiji i najužasnije pitanje koje dobijem je da li smo riješili ovo. Imamo dogovor sa novom strukturom vlasti da to pitanje stavimo na dnevni red, ali oni sada nešto izmišljaju, boje se svoje konkurencije, ali mi ćemo insistirati na tom pitanju. BiH je neefikasna, ali Rs je stabilna", kazao je Dodik. 


(Patria/Aldina R.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.