25.3.2023. 16:28
1
Kako je Bojan Prodan, koji je pretukao povratnike Fadila i Ajšu Memišević, mučki ubio starca
FOTO: avaz
Policija u Višegradu uhapsila je 36-godišnjeg Bojana Prodana zbog razbojništva i brutalnog premlaćivanja povratnika Fadila i Ajše Memišević u selu Omeragići, potvrđeno je.

Prodan, od ranije navodno poznat policiji po vršenju krivičnih djela, uhapšen je pod sumnjom da je u subotu navečer nanio teške tjelesne povrede Fadilu i Ajši Memišević te ih opljačkao.

Podsjećamo, Prodan je 2008. godine osuđen za ubistvo svog komšije, 73-godišnjaka Vučka Sarića iz izbjegličkog naselja Prelovo kod Višegrada. Prije i nakon toga je dovođen u vezu s nizom drugih krivičnih dječa, prenosi avaz. Prije dvije godine je uhapšen zbog sumnje da je policajcima zaprijetio da im treba otkinuti glavu nakon što mu je zbog nakupljenih kaznenih bodova oduzeta vozačka dozvola. Prodan je inače rodom iz Konjica, a živi u izbjegličkom naselju Prelovo.

Reagovao i OHR

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt reagirao je nakon brutalnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević u Višegradu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt osuđuje kukavički napad na dvoje povratnika u Višegradu i poziva nadležne da pronađu i kazne počinioce. Građani imaju pravo na siguran i slobodan život gdje god žele u Bosni i Hercegovini. Ko god ovo dovodi u pitanje, djeluje protiv Dejtona i treba biti svjestan posljedica. Visoki predstavnik izražava solidarnost sa žrtvama i želi im brz oporavak - saopćeno je iz OHR-a.

Hasib Memišević, sin Fadila i Ajše Memišević koji su brutalno pretučeni u selu Omeragići kod Višegrada, kazao je u izjavi da su njegovi otac i majka smješteni u Klinički centar univerziteta u Sarajevu i da su u stabilnom stanju.

U stabilnom stanju

Odnio sam im stvari u Klinički centar, medicinske sestre mole da ih se ne uznemirava jer im je potreban mir. Uglavnom kažu da su u stabilnom stanju, da više spavaju s obzirom da su iscrpljeni i da ništa nisu jeli 24 sata. Nisam htio da ih uznemiravam, važno je da su stabilni i da sve ide nabolje - kazao je Memišević.

Dodaje da bi država u ovakvim slučajevima trebala reagirati.

Mislim da ovo više nije samo napad na njih, lično na moje roditelje, možda je ovo generalno napad na povratnike. Mislim da ovdje treba država da reagira. Tuga je što su oni u ovih 20 godina jedini pravi povratnici - napominje Memišević i dodaje:

Babo će odlučiti šta dalje


U tom mom mjestu i nema nikoga više. Svi mi koji se subotom i nedjeljom pojavimo, vratimo se, a oni tu žive, oni su baš istinski povratnici. Šta će se dalje dešavati ne mogu vam reći, meni je sad najvažnije da oni budu dobro, da se oporave. Na imanju imaju životinje, morat ćemo naći neka rješenja dok se babo ne oporavi. On će odlučivati šta i kako dalje, jer to je njegovo - zaključio je Hasib Memišević 

Još 2008. godine, uhapšeni Prodan je svirepo ubio komšiju Vučka Sarića iz izbjegličkog naselja Prelovo kod Višegrada da bi mu ukrao penziju.


Lokva krvi


U noći sa 7. na 8. maj 2008. godine, Vučkova komšinica Jelena Kešić primijetila je da je u njegovoj kući cijelu noć bilo uključeno svjetlo pa joj je odmah bilo sumnjivo da nešto nije uredu te je u jutarnjim satima poslala sedmogodišnjeg unuka da provjeri šta se dešava.



Dječak se ubrzo vratio i u šoku kazao da je u kući zatekao starca u lokvi krvi. Komšije su odmah obavijestile policiju. Radnici Kriminalističke policije Istočno Sarajevo i Policijske stanice Višegrad izašli su na mjesto događaja te uviđajem konstatirali da su ulazna vrata na kući nasilno otvorena te da su na tijelu nastradalog vidljive povrede glave, koje su ukazivale na nasilnu smrt. Obdukcijom je utvrđeno da su povrede nanesene tupim predmetom. Istog dana oko 16 sati policajci su uhapsili tada 22-godišnjeg Bojana Prodana iz Prelova zbog sumnje da je ubio 86-godišnjaka.

Koristio drvo

U policijskom saopćenju bilo je navedeno je da su policajci tokom uviđaja u kući osumnjičenog, kao i u njenoj neposrednoj blizini, pronašli tragove koji potvrđuju da je Prodan usmrtio starca. Između ostalog, istražitelji su tada pronašli i drvo kojim je Sarić usmrćen. Tokom saslušanja u policiji Prodan je priznao da je izvršio ubistvo istaknuvši da je to učinio zbog koristoljublja. Inače, Vučko Sarić je živio sam u kućici u izbjegličkom naselju u Prelovu, a samo dan prije zločina primio je posljednju penziju.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.