27.3.2023. 7:41
1
Sprema li se Schmidt za još jedno nametanje zakona: Čaršija priča, Dodik prijeti
Priča o prisvajanju državne imovine i donošenju zakona koji će riješiti to pitanje aktualnija je nego ikada. Među predstavnicima političkih partija, naročito onih u Republici Srpskoj, špekuliše se kako će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uskoro nametnuti zakon koji će regulirati to pitanje. Tako je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković (Ujedinjena Srpska) prilikom gostovanja na ATV-u izjavio da će RS poduzeti rigorozne mjere ukoliko se te špekulacije obistine.

PRIJETNJE SECESIJOM

”Mislim da će se ovaj put morati ići u povlačenje iz svih institucija BiH. Sada mnogo rigoroznije. Ovdje bi se morale povući sve sudije, svi naši generali i oficiri iz OSBiH, moramo se povući apsolutno svi iz institucija koje se tiču i državne službe i SIPA, jednostavno vratiti se komplet u svoju teritoriju”, rekao je Petković.

Istakao je da se u Sarajevu već priča kako je Schmidt pripremio taj zakon, te dodao da to zapravo znači nestanak Republike Srpske na mala vrata.

Oni koji se nalaze u crvenoj zoni, sve dok ne budu sankcionisani, nastaviće da rade protuustavno, ističe šef državnog Parlamenta iz NiP-a Denis Zvizdić

”Jučer sam bio u Sarajevu, čuo sam priče. Gore se priča da će on ići u nametanje toga zakona. Ako Christian Schmidt nametne taj zakon, ja nisam siguran u kom smjeru će se odvijati ni politička ni bezbjednosna situacija. Sarajevo priča da će to Christian Schmidt donijeti. To je kao da neko dođe vašoj kući i kaže: Mi vama oduzimamo kuću, odnosno, nećemo vam oduzeti kuću, ona se samo više neće voditi na vama. Ali, mi ćemo, kad budemo htjeli, mijenjati fasadu, mi ćemo, kad budemo htjeli, mijenjati prozore, stavićemo mi prozore, kad htjednemo zavrnuti grijanje, zavrnućemo vam grijanje... E, to se želi nama uraditi”, izjavio je Petković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na pitanje šta će Republika Srpska učiniti ukoliko Christian Schmidt nametne zakon o imovini, bio je još radikalniji: “Otići ćemo u Narodnu skupštinu i proglasiti samostalnost.”

Prema odlukama Ustavnog suda BiH, Bosna i Hercegovina je jedini titular državne imovine

”Obavještavamo vas da Ured visokog predstavnika ne komentira špekulacije”, istakli su iz OHR-a.

Šta je državna imovina i ko je vlasnik državne imovine u BiH, jasno je definirano na tri mjesta. U Zakonu državne imovine bivše republike Bosne i Hercegovine, Sporazumu o sukcesiji država koje su nastale raspadom SFRJ i u Ustavu BiH, podsjeća naš sagovornik i ekspert za ustavno pravo Enver Išerić.

”Pitanje državne imovine pitanje je od krucijalnog značaja za opstanak BiH. Vrlo je teško razgovarati s političarima koji negiraju odluke Ustavnog suda BiH. Oni imaju neke svoje političke ciljeve, koji su usmjereni protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Njihovi stručnjaci su nauku i pravo bacili pod noge radi toga da bi podilazili političarima, kako bi im pomagali u ostvarivanju tih ciljeva - koji se nikada neće ostvariti, ja sam siguran u to. BiH će opstati kao država, a oni koji nasrću na nju će biti poraženi”, ističe doc. dr. Enver Išerić, pravni ekspert.

Regulisanje zakona o državnoj imovini nije u interesu HDZ-a i SNSD-a, poručila je državna zastupnica iz SDA Alma Čolo

I on je načuo da bi Schmidt mogao nametnuti zakon i smatra da je to jedini način da se riješi to pitanje, jer do dogovora sigurno neće doći po njegovom mišljenju.

”Dogovor oko donošenja zakona o državnoj imovini se neće moći postići i zbog toga se špekuliše da će visoki predstavnik posegnuti za bonskim ovlaštenjima i nametnuti taj zakon. Političari iz RS-a najavljuju rigorozne mjere, a to bi praktično značilo udar na ustavni sistem i ustavni poredak BiH i to bi bilo krivično djelo. Institucije BiH i građani BiH bi u tom slučaju reagovali i zaštitili bi svoju državu. Također, u tom slučaju BiH se automatski vraća na djelovanje po Ustavu Republike BiH, jer je to definisano Ustavnim zakonom koji je donijela Skupština Republike BiH 12. decembra 1995, tačnije dva dana prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom zakonu je jasno definisano da BiH, ukoliko se bude kršio Dejtonski mirovni sporazum, ima pravo vratiti se na djelovanje po Ustavu Republike BiH”, istakao je Išerić.

POZIV PRAVOBRANILAŠTVU

Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku vodi jedan predmet koji se odnosi na proces knjiženja određene imovine na području Han-Pijeska i kršenje odluke OHR-a i Ustavnog suda. Također, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sredinom sedmice pozvao je Pravobranilaštvo BiH na reakciju zbog najava Milorada Dodika da će otcijepiti entitet Republika Srpska ukoliko dođe do neke odluke o državnoj imovini koja mu ne pogoduje.

 
RSDodik
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.