27.3.2023. 13:15
0
Vojni ataše SAD brigadir R. Adams kod Heleza: U fokusu NATO i bilateralna saradnja
Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio je danas u posjetu vojnog atašea SAD-a brigadira Erica R. Adamsa s kojim je razgovaraoo saradnji sa NATO-om, aktivnostima koje su planirane u narednom periodu u MO BiH i OS BiH, te bilateralnoj saradnji između dvije prijateljske zemlje.

Helez je analizirajući aktivnosti u proteklom periodu istakao reakciju MO i OS BiH povodom devastirajućih zemljotresa koji su zadesili Republiku Tursku i Siriju, dodavši kako je tim OS BiH proveo sedmodnevnu misiju traganja i spašavanja u najteže pogođenim regijama u Turskoj. U nastavku razgovora ministar se zahvalio na brzoj implementaciji odluka saprošlogodišnjeg samita NATO-a u Madridu, te odobravanja Paketa pomoći NATO-a odbrambeno-sigurnosnom sistemu BiH - DCB inicijativa, koji će osigurati jačanje kapaciteta OS BiH, što je izuzetno potrebno u trenutku kada se cijela Evropa susreće sa izazovima zbog rata u Ukrajini.

Također Helez je dodao kako postoji sve veća dinamika saradnje sa EU te da je dobijen i “kandidatski status”, navodeći da pored paketa pomoći NATO-a, i od EU, već drugu godinu uzastopno MO BiH dobija podršku u opremi za OS BiH. 

Brigadir Adams je apostrofirao da SAD nastavljaju sa svim oblicima saradnje sa BiH kao i programima vojska vojsci (Mil2Mil), te da se rad MO BiH na unapređenju partnerstva dviju zemalja izuzetno cijeni od strane SAD. Adams zaključuje kako je dobro vidjeti da je usvojen budžet institucija BiH, gdje će povećanje za odbrambeni sektor uticati na jačanje morala pripadnika OS BiH koji su se do sada pokazali veoma odgovorni i profesionalni u obavljanju svojih dužnosti. 

Povodom bilateralne saradnje ministar Helez je izrazio želju da se ista intenzivira sa naglaskom na US sponzorisane programe školovanja i obuke za pripadnike OS BiH, urgirajući za nastavak finansiranih projekata za opremanje OS BiH, kako bi se zaokružio koncept unapređenja operativnih kapaciteta, povezujući ljudstvo, obuku i sredstva u jedinstvenu cjelinu.


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.