27.3.2023. 23:00
0
"Spriječiti povećanje najviših plata imenovanim i izabranim dužnosnicima"
FOTO: Screenshot
Večerašnji gosti na Federalnoj televiziji bili su Šerif Špago, šef kluba SDA u ZDPS BiH, Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH i Milan Petković, zastupnik US u PS BiH.

"Ja bih prije svega pozvao Komisiju za budžet i finansije da razmotri zakon koji je Klub SDA uputio u proceduru vezano za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH", istakao je u Plenumu Šerif Špago, šef Kluba SDA u Zatupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Smatram da je kvalitetnije urađen i nema ovih anomalija vezano za plaće, odnosno da šef ima manju plaću od radnika u svojoj službi. Da sutra podrži taj zakon, kad zakaže sjednicu, da bi razmatrali taj zakon na ovoj hitnoj sjednici. Naravno mi ćemo, s obzirom da je hitni postupak i zakona i budžeta nema mogućnosti usvajanja amandmana izuzev tehničkih ispravki, kao Klub zasjedati prije sjednice Parlamenta. Nama je osnovni cilj da zastupamo svoje politike, politike SDA u smislu da ograničimo rast najvećih plaća pa ako to bude i ovo rješenje koje smatramo da nije nešto posebno kvalitetno, koje je predložilo i usvojilo Predsjedništvo BiH, mi ćemo ga podržati. A vezano za budžet, imajući u vidu ove primjedbe vezano za opremanje Oružanih snaga BiH, a pogotovo ako ne bude čvrsta garancija parlamentarne većine da će se usvojiti zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama, odnosno da ćemo imati budžet koji će omogućiti rast najvećih plaća, onda ćemo imati rezervu prema budžetu."

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović očekuje da će prijedlog Denisa Bećirovića biti usvojen na hitnoj sjednici u srijedu.

"I da idemo na Dom naroda gdje ćemo takođe očekivati podršku kako bi spriječili povećanje plata svim imenovanim i izabranim dužnosnicima. Vezano za Oružane snage BiH i odbranu, želim da kažem da je jako bitno da BiH ima Oružane snage, da ih jačamo i modernizujemo upravo zbog opstojnosti države BiH."

Zastupnik Ujedinjene Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH Milan Petković kazao je da sutra biti održane konsultacije koalicionih partnera na nivou RS-a na kojima će odlučiti kako će glasati na sjednici u srijedu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.