28.3.2023. 10:05
1
Poznata imena: Koga su za ministre predložili trojka, SBiH i NES
Predsjednica FBiH Lidija Bradara danas bi trebala dobiti spisak imena budućih ministara u Vladi FBiH. Ova imena trebali bi joj dostaviti predstavnici trojke i HDZ-a, u skladu sa sporazumom, kojeg su prošle sedmice potpisali predsjednici SDP-a i HDZ-a Nermin Nikšić i Dragan Čović.

Prema ovom sporazumu, novi premijer bi trebao biti upravo Nikšić. HDZ-u bi trebalo pripasti šest ministarstava, a ostalih 10 strankama trojke, te NES-u i SBiH-u.

Procedura dalje nalaže da Bradara proslijedi spisak imena potpredsjednicima Igoru Stojanoviću i Refiku Lendi, kako bi i oni dali svoju saglasnost na budući sastav Vlade FBiH prije upućivanja naa usvajanje u Parlament FBiH. Međutim, Lendo je još od njegovog imenovanja najavio kako neće dati saglasnost na sastav Vlade FBiH u koju neće biti uključena SDA. Zbog toga je teško vjerovati da će biti ispoštovan rok za imenovanje nove Vlade FBiH od mjesec dana nakon imenovanja predsjednice i potpredsjednika FBiH, a koji ističe 6. aprila.

Kako javlja Politički.ba, već su poznata imena ministara koje će predložiti trojka, SBiH i NES. 

Tako je SDP nominirala Vojina Mijatovića za ministra policije, Nerina Dizdara za izbjeglice, dok su novi ministri SDP-a Vedran Lakić i Almin Hopovac.

Hasan Handžić bi trebao biti ministar za boračka pitanja ispred Stranke za BiH. 

Adis Bubalo bi ispred ove  stranke trebao voditi resor industrije i energetike. 

Anel Kljako je kandidat za ministra trgovine ispred Narodnog evropskog saveza.

Zuhad Porčić nominiran je ispred ove stranke za federalnog ministra poljoprivrede.  

Nakon značajnog opiranja, Adnan Delić, istaknuti kadar Naroda i Pravde pristao je da bude ministar za socijalna pitanja Federacije.

Nasiha Pozder ispred Naše stranke kandidatkinja je za ministricu okoliša. 


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.