28.3.2023. 19:56
2
Protjerana svinjetina iz Sarajeva i predavanje Federalnog MUP-a Miloradu Dodiku: Žestoke reakcije zbog ova tri imena u novoj Vladi FBiH
Nakon što je "probijen" rok koji je bio do ponedjeljka o dostavljanju imena za novu Vladu Federacije BiH, danas su ista postala poznata.

Po spisku, najviše ministarstava će pripasti HDZ-u BiH - 6, dok će SDP BiH dobiti pet ministarstava. 

Nakon toga blok NES - SBiH će dobiti četiri ministarstva, dok će Narodu i Pravdi, te Našoj stranci pripasti po jedno ministarstvo.

Premijer bi trebao biti Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Kompletan spisak budućih ministara: 

HDZ: Toni Kraljević – dopredsjednik Vlade i ministar finansija, Milenko Bevanda – ministar zdravstva, Vedran Škrobić – ministar pravde, Sanja Vlaisavljević – ministrica kulture i sporta, Andrijana Katić – ministrica prometa i komunikacija, Željko Nedić – ministar prostornog uređenja.

SDP: Nerin Dizdar – ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Vojin Mijatović – ministar unutrašnjih poslova, Almin Hopovac – ministar obrazovanja, Vedran Lakić – ministar razvoja, preduzetništva i obrta.

Naša stranka: Nasiha Pozder – ministrica turizma i zaštite okoliša.

NiP: Adnan Delić – ministar za rad i socijalna pitanja.

SBiH: Adis Bubalo – ministar energije, rudarstva i industrije, Hasan Handžić – ministar za pitanja boraca i invalida.

NES: Zuhad Porčić – ministar poljoprivrede i šumarstva, Anel Kljako – ministar trgovine.

Za sada tri imena privlače najviše pažnje i to iz negativnih razloga a to su: prijedlog HDZ-a Sanja Vlaisavljević, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović i Anel Kljako iz NES-a.

Vlaisavljević je ostala upamćena po izjavi sa kraja 2021. godine kada je u izjavi za RTRS kazala da je Sarajevo već ranije protjeralo Djeda mraza i svinjetinu, te da sada protjeruju i ukrasne lampice.

I to je samo dio gadosti koje "lijepi" glavnom gradu.

Osim mržnje prema Sarajevu, nerijetko ima i islamofobične ispade pa je tako jednom prilikom hvalospjevno pisala o restoranu "Kula" u Istočnom Sarajevu, te da tamo "nema šiša, arapskih obitelji, čija djeca skaču po stolovima restorana u Alti i obližnjim mjestima, migranata koji bacaju smeće, dijaspore koja popravlja zube i čeka rodbinu da je pozove na ručak".

SDP se našao na meti kritika zbog prijedloga Mijatovića za ministra Federalnog MUP-a.

Iz opozicionog tabora tvrde da se MUP FBiH ovim imenovanjem daje u ruke Miloradu Dodiku.

Vojin Mijatović je tvrdio donedavno da od ministarske pozicije bježi kao "đavo od krsta", ali izgleda da je promijenio mišljenje.

Podsjetit ćemo da je Mijatović bio član SNSD-a desetak godina prije nego što će "obući dres" SDP-a.

Iz pokreta Za nove generacije su reagovali saopćenjem u kojem su, između ostalog, naveli da im je jasno da je Mijatoviću "borba za fotelje draža od borbe za stanovnike/ice Federacije BiH".

"Sada je svima jasno zašto se gospodin Vojin Mijatović toliko protivio ostanku Političke inicijative Za nove generacije u koaliciji. Jasno je i odakle potiče motiv za borbu protiv Zlatka Miletića i Damira Marjanovića u postavci Osmorke. Jer da nije, u velikom patrioti Zlatku Miletiću ne biste vidjeli prijetnju već priliku da nešto naučite i da dobijete istinskog patriotu za suborca protiv kriminala u Federaciji BiH, ali i šire! Zbog ovakvih poteza smo ponosna opozicija!", poručili su iz ovog pokreta.

Što se tiče Anela Kljake, protiv njega je saopćenje izdao Savez za bolju budućnost. Naime, Kljako je bio član te stranke, ali je izbačen iz iste.

"Podsjećamo javnost da se radi o osobi koja je zbog izborne krađe isključena iz Saveza za bolju budućnost BiH. Tu neospornu krađu glasova, koju je počinio Kljako, prethodno je utvrdila Centralna izborna komisija BiH.  Nova vlast okupljena oko SDP-a, kao jedno od svojih strateških opredjeljenja, obećala je građanima borbu protiv korupcije i izbornih prevara. Eventualnim izborom Kljake za ministra, buduća Vlada FBiH  bi unaprijed bila nepopravljivo kompromitirana", naveo je Anis Krivić, član Kolegija predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH.

(Ajdin B.)
Vlada FBiH
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.