29.3.2023. 8:57
0
"Sapunica" oko formiranja nove vlade se nastavlja: Bradara dobila imena ministara, sad se pitaju Lendo i Stojanović
Rok za formiranje federalne Vlade ističe naredne sedmice. U ovom trenutku nema konkretnog pomaka. Sastali su se predsjednica i potpredsjednici Federacije. Lidija Bradara je najavila za danas odluku o imenovanju Vlade, a nakon toga će je dostaviti potpredsjednicima na saglasnost.

PISMO POTPREDSJEDNIKU

Potpredsjednik Igor Stojanović je najavio saglasnost, dok je potpredsjednik Refik Lendo ostao pri dosadašnjem stavu. HDZBiH i stranke osmorke dogovorili su podjelu resora i program nove Vlade Federacije. HDZBiH dobija šest, a osmorka deset ministarstava. HDZ-u su pripali resori finansija, pravde, zdravstva, prometa i komunikacija, kulture i sporta, te prostornog uređenja.

- Bit ću optimističan, pa i oko stvari koje se ne vide na prvi pogled. Nastavit ću biti optimističan, kao što sam uvjeren da ćemo 6. aprila imati Vladu FBiH, kao što je danas bio rok da predsjednici Federacije predamo imena kandidata za ministre u Vladi FBiH koja bi trebala sutra imenovati budući saziv Vlade uz suglasnost potpredsjednika, kaže Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

S druge strane, delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, koji čine većinu u Klubu Bošnjaka, uputili su otvoreno pismo potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi. Razlog njihovog obraćanja je, kako navode, konstituisanje izvršne vlasti na nivou entiteta.

- Definisanje prijedloga za premijera i novi saziv Vlade FBiH, čija je etnička struktura jasno propisana Ustavom FBiH, samo uz učešće predsjednice Federacije BiH, koja dolazi iz reda hrvatskog naroda, i drugog potpredsjednika Federacije BiH, koji dolazi iz reda srpskog naroda, predstavlja ignorisanje bošnjačkog naroda i njihove izborne volje, te grubo kršenje Ustava FBiH. Nakon što se ispune sve ustavne pretpostavke i obave potrebne konsultacije, gospodine Lendo, vi ste taj koji treba dati imena članova Vlade FBiH iz reda bošnjačkog naroda, upozorili su delegati potpredsjednika iz SDA.

A osmorka je objavila imena svojih ministara. To će biti: Hasan Handžić za ministra za boračka pitanja (Stranka za BiH), Adis Bubalo za ministra industrije i energetike (SBiH), Anel Kljako za ministra trgovine (NES), Zuhad Porčić za ministra poljoprivrede (NES), Adnan Delić za ministra za socijalna pitanja (NiP), Nasiha Pozder za ministricu okoliša (Naša stranka), Nerin Dizdar za ministra za izbjeglice i raseljene osobe (SDPBiH), Vojin Mijatović za ministra unutrašnjih poslova (SDPBiH), Almin Hopovac za ministra obrazovanja (SDP) i Vedran Lakić za ministra razvoja, poduzetništva i obrta (SDP).

HDZBiH je jučer Bradari dostavio imena kandidata te stranke za ministre u Vladi FBiH. Za ministara finansija predložen je Toni Kraljević, dok bi Ministarstvo pravde trebao voditi Vedran Škobić. Za ministricu kulture i sporta predložena je Sanja Vlaisavljević, za ministra zdravlja Milenko Bevanda, dok je za ministra prostornog uređenja predložen Željko Nedić. Za ministra prometa i komunikacija predložena je Andrijana Katić.

PRAVILA IGRE

Adnan Efendić, zastupnik SDA, smatra sramnim da se SDA i DF, koji imaju 400.000 glasova, izbacuju iz vlasti. Ističe da stranke okupljene oko SDP-a sada više podliježu pritiscima HDZ-a, nego što podržavaju ovakvo ustavno uređenje.

- Mislim da je SDA u mogućnosti ponuditi takvo rješenje, koje bi konkretno značilo da SDA neće biti sada u vlasti, ali ćemo imati legislativni okvir u kojem ćemo znati pravila igre i po kojem će građani moći da izaberu vlast u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, kaže Efendić, prenosi Oslobođenje.


(Admir O.)

VladaFBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.