29.3.2023. 21:30
0
SDA i Kapidžić traže od kantonalnih vlasti da konačno započnu postupak legalizacije objekata
“Za pet mjeseci riješeno 700 predmeta. Legalizacija objekata jedno od najvećih nacionalnih pitanja". Poručio je ovo početkom marta gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, kada je uručivao rješenja o legalnosti objekata za više banjalučkih porodica.

“Riješiti nekome stambeno pitanje, znači riješiti životno pitanje! Besplatna legalizacija je zapravo način na koji smo našim sugrađanima pomogli da riješe svoje stambeno, i na kraju krajeva životno pitanje i omogućili im da konačno mogu nesmetano uknjižiti i raspolagati svojom imovinom, prepisati je svojoj djeci i unucima”, kazao je tada Stanivuković.

Banja Luka tako uspješno dovršava proces legalizacije objekata za koje postoji takva mogućnost nakon poziva koji je raspisan u septembru prošle godine.

S druge strane, Kanton Sarajevo, odnosno, njegova Skupština, već godinama odugovlače sa takvim potezom. Niko ne zna iz kojih razloga no čeka se godinama da se raspiše poziv za legalizaciju objekata koje je moguće legalizirati, dakle kuća, privrednih objekata, garaža, nadzidanih stanova... za koje postoje uslovi za legalizaciju.

O benefitima takve odluke suvišno je govoriti, od rente i taksi napunile bi se općinska i kantonalna kasa, vlasti bi znale tačan broj ugruntanih i tačan broj ilegalnih objekata, šta se može rušiti, kuda se može graditi. Jednostavno, uvelo bi se reda.

Prije tri godine je zastupnik SDA u kantonalnoj Skupštini, Mahir Dević, tražio od Skupštine i nadležnog ministarstva odgovor zašto se ne kreće sa procesom legalizacije. Konkretan odgovor nije dobio, tadašnji resorni ministar kazao je kako se u saradnji sa općinskim vlastima vrše nekakve provjere te da će se nakon toga znati tačna situacija. I na tome je ostalo.

Ali stanje se, po građane, u međuvremenu pogoršalo.

Naime, da biste se prijavili da živite na određenoj adresi i na osnovu toga dobili ličnu kartu, potrebno je priložiti dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu nad nekretninama ili da imate ovjeren ugovor sa stanodavcem. U obzir dolazi i potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, ali i potvrda da je pokrenut postupak legalizacije odnosno uknjižavanja objekta na adresi na kojoj prijavljujete prebivalište.

Najviše problema građani imaju sa posljednjom stavkom, odnosno činjenicom da je veliki broj objekata u kojima žive izgrađen bez valjanih dozvola ili da imaju građevinske i urbanističke dozvole ali da objekti, iz raznmih razloga, nisu ugruntani. Dakle, građani su u posjedu, ali ne mogu dokazati vlasništvo a sada se javljaju i komunalna preduzeća koja za potpis ugovora za korištenje njihovih usluga također traže dokaz o vlasništvu.

Zbog toga je, na današnjem zasjedanju kantonalne Skupštine, zastupnik SDA Faruk Kapidžić, postavio opet isto pitanje ministarstvu i skupštini – zašto se odugovlači sa javnim pozivom za proces legalizacije i kada će on početi u Kantonu Sarajevo? Na zasjedanju nije dobio odgovor. Očekuje se das će iz ministarstva biti poslan u narednim danima, kako to procedure nalažu, u pisanoj formi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.