1.4.2023. 20:02
0
Hadžić konstatuje: Parlament FBiH ne donosi zakone važne građanima, Čengić odgovara - radimo suprotno obećanjima
Pet mjeseci je prošlo od potvrđivanja rezultata izbora u Bosni i Hercegovini. Ubrzo nakon toga formirani su i parlamenti različitih nivoa vlasti. Stava sam da su entitetski parlamenti do sada već trebali krenuti sa ozbiljnijim radom i bez obzira na politički dio procesa formiranja vlasti (koji može i potrajati ukoliko ne bude dodatnih intervencija), ponuditi nekoliko ekonomsko – demografskih rješenja, poručio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Konkretno mislim, da su do sada već trebali biti na dnevnom redu Zakon o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o minimalnoj plati, te u planu tematska sjednica gdje bi se govorilo o ogromnom problemu koji imamo, a to je iseljavanje i negativni prirodni priraštaj. Ova godina je očito već izgubljena za poreske zakone, jer i da sada dođu na dnevni red, prije 01.01.2024. godine neće stupiti na snagu, što je ogroman problem i teret za našu privredu. Iskreno ne vidim problem da se u Parlamentu FBiH, mimo političkih tema, na dnevni red stave ovi zakoni, da se otvori pitanje osnovnog zdravstvenog osiguranja za sve građane u FBiH, da se formira radna grupa koja će uraditi „Strategiju demografskog razvoja FBiH“, te da se dođe do stvarnih podataka o nivou aktivne nezaposlenih osoba i dobne strukture, kako bi se ciljano stimulisala zaposlenost", dodaje Hadžić u analizi. 

Dodaje da građani posljednjih dana šalju snažnu poruku kroz masovne redove ispred ambasade Njemačke, koja je samo stotinjak metara udaljena od Parlamenta FBiH.

S Hadžićem se složio i SDP-ov delegat u Parlamentu FBiH Irfan Čengić. 

"Slažem se u potpunosti, nedopustivo je ovo šta se dešava u oba doma Parlamenta FBiH, samo jedan zakon smo donijeli, i to je već bio usvojen u PD u prošlom mandatu. Da nije Predatavnički dom ga sigurno ne bi razmatrao. Nije mi jasna situacija nikako jer smo suprotno obećali", kaže Čengić. .

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.