7.4.2023. 13:49
1
DF nakon obraćanja Schmidta: Dostavit ćemo Schmidtu prijedlog trajnog rješenja za FBiH
FOTO: ilustracija
Iz Demokratske fronte oglasili su se nakon što je danas visoki rpedstavnik u BiH Christian Schmidt najavio da će intervenisati kako bi bila izabrana nova vlada FBiH, ako ne bude dogovora domaćih političara.

Kako navode, s obzirom da je Schmidt očigledno već odlučio da nametne rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, i s obzirom da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći. 

“Demokratska fronta je taj prijedlog jučer prezentovala na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, a sada koristimo priliko da kažemo da ćemo isto dostaviti Schmidtu jer mislimo da to rješenje zadovoljava sve kriterije dominacije parlamentarne većine u procesu formiranja vlasti”, navode iz ove stranke.

Podsjetimo, inicijativa kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se izmijeni Ustav FBiH na način da imenovanje vlade bude moguće bez saglasnosti jednog potpredsjednika, nije dobila podršku zastupnika.

U prijedlogu DF-a se navodi da bi Vladu FBiH imenovali predsjednik uz saglasnost jednog od potpredsjednika FBiH te da ukoliko se to ne dogodi 60 dana od izbora rukovodstva FBiH, uslijedili bi prijevremeni izbori u entitetu.

Ovakvom odlukom bi bilo moguće zaobići stav Refika Lende te formirati Vladu FBiH bez SDA i DF-a, ali bi "na duge staze" značilo da bi bilo moguće donijeti odluku i bez obzira na volju HDZ-ovog člana rukovodstva.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.