11.4.2023. 13:46
0
Delegacija EU u BiH: Dodikove prijetnje secesijom su nerealne
FOTO: Facebook
Delegacije Evropske unije komentirala je pozive predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za napuštanjem bh. institucija za N1, nazvavši ih "jalovom retorikom".

Iz Odjela za komunikacije Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU prijetnje secesijom drže kao neprihvatljive, neutemeljene, nerealne te sističu kako one doprinose klimi nepovjerenja i tenzija.

“Pozivamo predsjednika Dodika da umjesto toga radi na poboljšanju kvalitete života u ovoj zemlji i odbaci jalovu retoriku podjela i skretanja pažnje koja koči Bosnu i Hercegovinu u ostvarivanju svog značajnog potencijala. Predsjednik RS-a Milorad Dodik potpisao je koalicioni sporazum za rad na evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i javno se obavezao na proces pristupanja EU kao najvažniji strateški cilj za zemlju, uključujući i Republiku Srpsku kao njen sastavni dio”, stoji u odgovoru Odjela za komunikacije Delegacije Evropske unije u BiH.

Pozvali su predsjednika bh. entiteta Republika Srpska da se drži prethodno datih obećanja:

“Evropska unija je nedvosmisleno posvećena teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine te nastavlja podržavati BiH na njenom evropskom putu, posebno u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo”, naveli su.

Podsjetimo, Milorad Dodik nedavno je Bosnu i Hercegovinu nazvao neuspješnom zemljom, kazavši da se u Republici Srpskoj vodi “antikolonijalna borba”. Osim toga, naveo je i kako pokušava da ubijedi “Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH” te je istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postane nezavisna država, navodi N1



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.