13.4.2023. 20:11
1
Direktor Verlaba o respiratorima: Spriječili smo masakr u bh. bolnicama
FOTO: N1
Prof. dr. Almir Badnjević, direktor „Verlaba“, firme koja je mjeriteljski laboratorij imenovan od Instituta za mjeriteljstvo BiH za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata s funkcijom mjerenja, od početka je upozoravao da „malina respiratori“ nisu za upotrebu na intenzivnoj njezi. Isti su se koristili u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u jeku pandemije koronavirusa.

Badnjević je, na pitanje „Avaza“ koliko bi manja šteta bila te bi li i životi bili spašeni da su slušali njega, odnosno struku prije montiranja ovih respiratora, odgovorio:

- Da se slušala struka i da su se poštovali zakoni, ne bi se izdavale interventne dozvole bez bilo kakvih provjera niti bi se društvima koja nisu registrirana kao veleprometnici dozvolio uvoz. Drugo, niko ne bi koristio uređaje bez validne zakonske verifikacije. Treće, uređaji bi se koristili isključivo prema instrukcijama proizvođača propisanim u uputstvima.

Ponovio nam je da je proizvođač „malina respiratora“ u svom uputstvu propisao namjenu aparata (ambulantna vozila, operacione sale, transport pacijenata), a da nije propisao korištenje za intenzivnu njegu (ICU).

- Nema ni hardverske, a ni softverske mogućnosti za takvo nešto. Navedeni model uređaja nikada nije upisan u Registar medicinskih sredstava Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Samim tim je njegovo korištenje na području BiH zabranjeno i u suprotnosti sa zakonima BiH. Već sam nekoliko puta spomenuo ono što mnogi ne žele da priznaju, ali da nije bilo „Verlaba“, po kojekakvim naručenim „stručnjacima“ koji su se pojavljivali, imali bismo “masakr” po bh. bolnicama. Da, masakr - ponovio je Badnjević za „Avaz“.

Dodao je da je svako korištenje aparata mimo onoga što je propisao proizvođač ugrožavanje zdravlja pacijenata, što već spada i pod krivično djelo.

- Bitno je spomenuti da nijedan od 50 uređaja koji su došli i kroz donaciju nikada nije verificiran niti je odobren za korištenje. Isto tako, nijedan nije servisiran i svaki je kao neispravan "instaliran" (ko zna s kojim ciljem!?) od tih nekih servisera koji su to radili bez ikakvih dozvola i ovlaštenja. Ko je god koristio navedene aparate mimo uputstva proizvođača, prije verifikacije ili poslije isteka verifikacije, direktno je ugrožavao zdravlje pacijenata i treba krivično odgovarati - poručio je Badnjević.

Badnjević je naglasio da aparat ne ispunjava ni minimum kriterija koje moraju ispunjavati respiratori koji su propisani od WHO-a i drugih međunarodnih tijela.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.