16.4.2023. 11:45
1
Nizozemska vlada prije 21 godinu podnijela ostavku zbog izvještaja o Srebrenici
Nakon zvaničnog izvještaja o Srebrenici, nizozemska vlada i načelnik Generalštaba vojske podnijeli su ostavke 16. aprila 2002. godine.


U izvještaju se navodi da nizozemske mirovne trupe i Ujedinjene nacije snose dio odgovornosti za pad te enklave u julu 1995. u ruke Vojske Rs i da su tako dozvolile genocid nad oko 10.000 Bošnjaka. Izvještaj je objavio Nizozemski institut za dokumentaciju o ratu 10. aprila 2002. godine.
Nizozemska vlada smatrala je moralnim činom dati ostavku nakon što je izvještaj o padu Srebrenice procijenio da je i ona odgovorna za genocid. Ostavku je podnijela četiri sedmice uoči općih izbora.

Analiza je zaključila da su plavi šljemovi nizozemske vojske ili Dutchbat poslati u Srebrenicu nepripremljeni, ne znajući kakav im je mandat. Potom su ministri donosili neadekvatne odluke.

Vojno je vodstvo, s druge strane, skrivalo podatke od političara, doslovno lagalo i zataškavalo probleme, tako da je za genocid, osim nesumnjive odgovornosti snaga bosanskih Srba na čelu s ratnim zločincem Ratkom Mladićem i neodlučne međunarodne zajednice kriva i, istakao je izvještaj Instituta, nizozemska Vlada, podsjeća VOA.

Poseban dio priče predstavlja procjena da su Nizezemci u srebreničku misiju ušli posve tehnički, taktički, strateški nepripremljeni, vođeni iskrenom željom da pomognu ljudima. Dobra se namjera pretvorila u tragediju.

Smatrajući ostavku moralnim činom, naglašeno principijelni tadašnji ministar okoliša, a u prijašnjim vladama ministar za solidarnu pomoć razvoju Jan Pronk, najavio je šta namjerava. Pronku se priključio ministar obrane Frank de Grave.

Budući da izvještaj odgovornim drži premijera Wima Koka, koji je na čelo Vlade došao uoči genocida u Srebrenici, te se stoga odgovornost proteže i na njegovog prethodnika Ruuda Lubbersa i tadašnji kabinet - i premijer je dobio svoju porciju kritika. Nakon duže rasprave iza zatvorenih vrata vlada je demisionirala.

- Ovo je najcrnji dan moje političke karijere - izjavio je premijer u ostavci.

Do izbora i formiranja nove vladajuće garniture vlada u ostavci obavljala je tehničku funkciju,  odnosno vodila je samo tekuće poslove. 


(Patria/A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.