17.4.2023. 19:38
0
Večeras je "najodabranija noć u godini": Ovo je dova koju je preporučeno učiti u noći Lejletu-l-Kadr
Kako se približava završetak mjeseca ramazana, dolazi nam blagoslovljena noć Lejletul Kadr koju cijeli islamski svijet iščekuje sa radošću. Večeras će biti obilježena Lejletul Kadr, koja se smatra boljom od hiljadu drugih noći…

Noć koju treba tražiti u zadnjoj trećini  ramazana i to u neparnim noćima. Zato je preporučeno da se čovjek trudi i da je traži u zadnjih deset noći ramazana, a posebna pažnja i akcenat da se da na neparne noći zadnje trećine ramazana. Zbog riječi Allahovog Poslanika:“ Trudite se tražeći noć lejletul-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana.“ (Buharija i Muslim od Aiše r.a.).

Savjetuje se da tokom posljednjih noći mjeseca ramazana uče jednu veoma lijepu i kratku dovu koju nam je u amanet ostavio Muhammed, a.s.

Aiša, r.a, je upitala je Allahovog Poslanika,a.s.:

“Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?”

Poslanik odgovori: ‘Reci: ‘Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa‘fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!‘" 

Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima od kojih se izdvaja mubarek 27. noć.

Među kur‘anskim ajetima koji govore o postu mjeseca Ramazana, posebno se ističe slijedeći ajet o kojem bismo trebali dobro razmisliti:

„A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.“ Kur‘an, El-Bekara, 186.

Allah, dž.š., u citiranom ajetu poručuje da nam je blizu, da je tu za nas, da će saslušati naše probleme i pomoći nas. Allah nam poručuje da Ga zovemo, da Ga dozivamo, da tražimo od Njega. Zato se odazovimo našem Stvoritelju i dozivajmo ga što više u ovim mubarek danima i noćima!

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.