18.4.2023. 19:16
0
Prosječna plata u februaru u Bosni i Hercegovini 1.211 KM
Prosječna neto plata za februar u pravnim licima u Bosni i Hercegovini iznosila je skromnih 1.211 KM, što je za 0,2 posto manja nego u januaru 2023. godine.

U odnosu na februar prošle godine, prosječna februarska neto plata ove godine nominalno je viša za 14,4 posto, dok je realni indeks iznosio 1,3 odsto, saopćeno je od strane Agencija za statistiku BiH.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste razlika između prosjećne plate i sindikalne potrošačke korpe koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za februar 2023. godine.

Naime, potrošačka korpa za mjesec februar iznosila je 2.902,80 KM što je znatno veće od prosjećne od prosjećne plate za isti mjesec u Bosni i Hercegovini.

Razlika, kao što možemo zaključiti je enormna, a ono što najviše brine građane jeste kako i šta dalje. Dok cijene iz dana u dan rastu, plate kao da ostaju iste, što većini nije dovoljno ni da pokriju osnovne potrepštine.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.