21.4.2023. 21:45
0
Kineski respiratori u skladištima bolnica, neki su ih vratili dobavljaču: Istekao rok upotrebe
FOTO: Screenshot
U nekoliko zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH kazali su da su respiratori, zbog čije je nabavke nedavno prvostepeno osuđen i federaln premijer Fadil Novalić, u skladištu ili su vraćeni dobavljaču.

Radi se o 100 respiratora kineskog proizvođača, koje je Vlada FBiH na početku pandemije koronavirusa kupila za 10,5 miliona KM, a koji su bili namijenjeni za bolnice. Radio Slobodna Evropa (RSE) je objavila da im je u nekoliko zdravstvenih ustanova, koje su kontaktirali, saopćeno da su respiratori u skladištu ili da su vraćeni nabavljaču.

U Kantonalnoj bolnici Zenica, koja je dobila 12 ovakvih uređaja, su kazali da ih ne koriste zato što nemaju potrebe za njima. Tvrde da su ih koristili u toku pandemije.

- Korišteni su na odjelima, za funkcije koje su se mogle koristiti. Nisu upotrebljavani u intenzivnim njegama. Sada su uskladišteni, dodaju.

U pojedinim bolnicama su istakli da zapravo nikada nisu prihvatili ove respiratore. To su bolnice u Novoj Biloj i Bihaću, Opća bolnica "Abdulah Nakaš" u Sarajevu i Sveučilišna bolnica u Mostaru. U bolnici "Safet Mujić" u Mostaru su rekli da ih nikada nisu ni dobili.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla su kazali kako se respiratori nalaze u skladištu, te da ih nikada nisu ni koristili. Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nisu odgovorili na upit RSE gdje se trenutno nalaze i koja je njihova namjena.

Verifikacija, odnosno dozvola za upotrebu respiratora, istekla je prije više od godinu. To znači da bi, bez njene obnove, korištenje bilo ilegalno.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je u slučaju "Respiratori" početkom ovog mjeseca proglasio krivima federalnog premiijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, te osnivača i direktora firme "Srebrna malina" Fikreta Hodžića, kao i njegovu firmu.

Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. "Srebrena malina" mora platiti 200.000 KM kazne. Naglašavamo da je riječ o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe.

Dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ) je oslobođena optužbi.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.