24.4.2023. 13:21
0
Šta se dešavalo uoči ubistva sarajevskih policajaca i kako je tekla potjera za Seatom: Evo šta su ispričale kolege Adisa Šehovića i Davora Vujinovića
Saslušanjem tri nova svjedoka Tužilaštva KS-a danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Adnan Šaljić i Armin Skoko, policajci MUP-a KS-a, odgovarajući na pitanja tužiteljice Šeile Heljić kazali su da su dan prije zločina, 25. oktobra 2018. oko četiri sata ujutro učestvovali u potjeri za vozilom Seat, tamne boje.

- Od rukovodioca smjene kolega i ja smo obaviješteni da nepoznate osobe obilaze vozila na parkingu u Ulicama Kemala Kapetanovića i Behdžeta Mutevelića. Ubrzo smo bili na licu mjesta i vidjeli da se vozilo tamne boje udaljava velikom brzinom. Krenuli smo za njim ali nam je umaklo kada smo stigli u Zvorničku. Kada smo ga izgubili iz vida o tome smo obavijestili kolege iz Novog Grada, kazao je Skoko. Objasnio je da na početku nije znao o kojem je vozilu riječ, ali su ga kolege kasnije upoznale o tome da se radi o Seatu.

- Tokom potjere sam i ja vidio da je u pitanju Seat, objasnio je Skoko.

Njegov kolega Šaljić je bio u vozilu sa Nijazom Imamovićem te su sporno vozilo pratili svo vrijeme, odnosno do kružnog toka u sarajevskom naselju Dobrinja.

- Vozilo se brzo kretalo i izgubili smo ga u Ulici Safeta Hadžića. U potjeru je bila uključena i druga patrola. Bili smo ubijeđeni da je vozilo snimio radar, ali se ispostavilo da nije radio, objasnio je Šaljić. Objasnio je da su on i kolega, nakon diskusije i nakon zapisane službene zabilješke, došli do zaključka da se radi o vozilu Seat Leon, tamne boje.

Advokati optužene trojke su svjedoku ukazali na razlike u iskazima koje je dao danas u sudnici i u zabilješci gdje je naveo da se radilo o vozilu plave boje.

- Kolega i ja smo diskutovali i došli do zaključka da je tamne boje i da je u pitanju Seat Leon koje je imalo specifična štop svjetla, kazao je Šaljić koji je naveo da zabilješka ne sadrži toliko detalja te da zbog toga nije precizirao određene detalje.

Svjedok Božo Drakul je 26. oktobra 2018. ujutro oko 4.20 sati krenuo kući u Istočno Sarajevo ali se u jednom momentu zaustavio na benzinskoj pumpi kako bi njegov prijatelj izašao jer ga je čekao taksi. U tom momentu, kazao je, kraj njega je, sa njegove lijeve strane, "proletjelo auto crne boje".

- Meni je vozilo ličilo na VW, Golf 5, možda. Kada sam sutradan otišao na posao saznao sam za ubistvo policajaca. Svoja saznanja sam ispričao u društvu gdje je sjedio i jedan policajac koji mi je rekao da je najbolje da o tome obavijestim policiju što sam i učinio, istakao je Drakul.

Na upit advokata zašto je tokom istrage rekao da je vidio vozilo Seat, Drakul je kazao da je moguće da su mu to rekli policajci kojima je davao izjavu.

Advokat Duško Tomić je zatražio da se razjasni šta je sa svjedokom Samirom Sadikovićem koji se, nakon ubistva Šehovića i Vujinovića, nikada više nije pojavio u Sarajevu. Tužiteljica Heljić je pojasnila da je Sadiković u Sloveniji te da pokušava da stupi u kontakt s njim. Sadiković je, inače, u vrijeme ubistva policajaca koristio bijeli Golf 6 koji je bio meta krađe. Pozivan je do sada nekoliko puta, a bilo je naređeno i njegovo privođenje. Naredni pretres je 16. maja kada će iskaz dati novi svjedoci.

Marinović, Macan i Trifković se terete da su zločin počinili u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. Optuženi su ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, a potom su, prema optužnici, sa mjesta zločina pobjegli u Seat Leonu. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.