25.4.2023. 19:57
1
Stojanović: NES i SBiH pokazali da je strah prevladao, ovo je opravdanje da se pomogne SDA
Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, komentirao je zajedničko saopćenje NES-a i Stranke za BiH da “parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH, a koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja, ne postoji.”

“Jako je loše što su NES i Stranka za BiH pokazali da je strah, da se ipak bez Stranke demokratske akcije (SDA) može formirati vlast, ipak prevladao.

Vjerovatno svoju bivšu pripadnost stranci, u kojoj su predsjednici navedenih stranaka dugo bili, nastoje opravdati na sve moguće načine kako bi dali neku podršku SDA. Mislim da je to loše po budućnost Bosne i Hercegovine”, izjavio je Stojanović, prenosi BHRT.

Stojanović naglašava da postoje neke druge opcije, bez obzira na odluke NES-a i Stranke za BiH:

“Mogla bi se formirati natpolovična većina bez ove dvije stranke. Trebamo sačekati jer je ovo vrlo svježa informacija. Na tome treba raditi.

Postoje ljudi i sa druge strane koji imaju želju raditi na promjena, kao što izlaze iz ove većine koja je na snazi već neko vrijeme.”

Stojanović ističe da je trenutno političko stanje isključivo produkt “njihovog opravdanja kako bi se pomoglo SDA.”

“Ono što sam vidio jeste da je jedno od spornih imena Vojin Mijatović. Socijaldemokratska partija (SDP) je kompromisno izašla s rješenjem u kojem je Mijatović prvobitno bio predložen za ministra unutrašnjih poslova (MUP). Sada je to neka druga pozicija.

Ako se ne radi o principima kada su Stranka za BiH i NES u pitanju, možda onda najbolje govori to da su obojica predsjednika bili dugo vremena u koaliciji kada je zamjenik premijera Federacije BiH bio Desnica Radivojević, također iz Republike Srpske, a koji je za razliku od Mijatovića bio optužen za zloupotrebu položaja.

Tada to ovim ljudima nije smetalo. Nema to nikakve veze s njihovim principima, nego je ovo isključivo opravdanje da bi se pomoglo SDA”, rekao je Stojanović.

Danas su nastavljene konsulatacije čelnika bh. političkih stranaka s visokim predstavnikom Cristianom Schmidtom. Sinoć je održan sastanak u sjedištu EU. Stojanović očekuje da većina i dalje istraje.

“Ostavljam mogućnost da se formira i neka nova većina. Nemam konkretnu informaciju o tome šta bi Šmit mogao donijeti, ovo je nepredvidiva situacija od samog izbornog dana. Očekujemo svaki dan da se visoki predstavnik oglasi”, kaže Stojanović.

Da su stranke Trojke pristale na kratokročno rješenje je apsolutna laž, tvrdi Stojanović.

“Sve stranke Osmorke su prema visokom predstavniku izašle sa stavom da nisu ni za kakva kratkoročna rješenja. Mi još uvijek ne znamo koje je to rješenje, a evo već su nas NES i Stranka za BiH proglasili da smo za takva rješenja. Čekamo konkretnu informciju od strane Schmidta”, rekao je Stojanović.

(Ajdin B.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.