27.4.2023. 8:35
0
Koliko je novca potrebno izdvojiti za prvomajske praznike
FOTO: Shutterstock
Bliži se prvi maj, međunarodni praznik rada. Običaj je da se proslavi u krugu porodice i prijatelja. Osim loše vremenske prognoze, planove većine mogle bi pokvariti i visoke cijene namirnica koje nas iznova iznenađuju.

Da se inflacija odražava na svaku poru života, tako i na proslavu prvog maja dokaz su proizvođači i prodavci prehrambenih proizvoda koji kažu da je euforije pred praznike sve manje. Razumljivo je to, kaže vlasnik mesnice, s obzirom da je prvi put pileće meso skuplje od teletine. Za kilogram ćevapa potrebno je izdvojiti i do pet maraka više nego ranije.

“Domaće klanje imamo, međutim mi smo nekad bikove plaćali polutka nas izlazila oko 7,5 – 8 km međutim sada su 12,5 – 13 km, ćevapi nekad bili 10, sad su 14 maraka. Jagnjetina je isto tako otišla gore devet maraka živa vaga, telad 10. Kad kažeš mušteriji 30 KM šnicla teleća to je bauk, a uvozne robe imate koliko hoćete.”, govori Samir Duškaj, vlasnik mesnice za BHRT. 

Za većinu građana sa kojima smo razgovarali proslava 1. maja izgubila je smisao. Kažu, loše vrijeme, nažalost ne misleći samo na vremenske prilike.

A da ima i onih na koje inflacija ne utiče i koji putuju na egzotične destinacije dokazuju rasprodate ponude u turističkim agencijama.

“Tri dana zaredom letimo za Istanbul povodom prvomajskih praznika, a pored Istanbula ljeto je počelo ranije tako da svakako prva ljetnja destinacija koja se i najbrže rasprodala je Hurgada, a imamo i direktne čarter letove za Antaliju, prvi let je 28. aprila.”, kaže Amila Sirćo, Turistička agencija.

Oni sa dubljim džepom moći će priuštiti boravak van zemlje, no stvaranost većine građana drugačija je. Čini se da su primorani da se samo prisjećaju suštine prvog maja koja podrazumijeva jedinstvo radničke klase i socijalnu jednakost, od koje smo sve dalje, piše BHRT. 

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.