10.5.2023. 18:25
0
Cvijanović u UN optuživala strane zvaničnike, tvrdi da joj je Schmidt prijetio
FOTO: Screenshot
Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović posvetila je svoj govor u Vijeću sigurnosti UN-a kritikovanju i degradiranju funkcije visokog predstavnika, ali uloge stranih zvaničnika u našoj zemlji.

Ponovila je svoje tumačenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH te navela kako se Republika Srpska ne može optuživati za razne stvari i secesionizam s obzirom "poziva strane zvaničnike da poštuju međunarodno pravo i ustavno-demokratska prava građana BiH". Cvijanović je očito zaboravila na izjave svog stranačkog šefa i drugih zvaničnika koji već godinama, a učestalije u posljednjem periodu govore o otcjepljenju RS, navodi N1. 


Optužbe na račun stranih zvaničnika


“Jedini realan put je poštivanje Dejtonskog sporazuma, uključujući Ustav BiH”, kazala je Cvijanović i potom krenula s optužbama i tumačenjima.

Navela je kako Ustav BiH sadrži decentralizaciju vlasti i štiti narode tako da nijedan narod ne vlada drugim, navodeći i to kako ti narodi imaju dugotrajnu istoriju sukoba.

“U decenijama nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, BiH je izvitoperena u znatno centralizovaniji sistem zahvaljujući stranim intervencijama, a ne pravnim demokratskim putem”, kazala je Cvijanović.

Cvijanović tvrdi: BiH nije bure baruta, sigurnosna situacija stabilna
Savjetovala je Vijeće sigurnosti da, ako žele pomoći očuvanju teritorijalnog integriteta i suverentiteta BiH, mogu podržati riječima i djelom Dejtonski sporazum i “osude postupke kojim bi ovaj sistem bio uništen”.

“Uprkos žustroj retorici, sigurnosna situacija u BiH je sasvim stabilna, što je nedavno potvrdio i EUFOR. BiH nije bure baruta kakvom je prikazuje oni oni koji traže veću stranu intervenciju. Tačno je da se nalazi u stanju političkih tenzija, ali to je slučaj i u drugim demokratskim zemljama. Prijetnje ne dolaze od oštrih političkih izjava već nedosljednog praćenja Dejtonskog sporazuma. Ako se Dejtonski sporazum ne bude poštovao, nema nade da će BiH uspjeti”, kazala je Cvijanović.


Degradiranje OHR-a i visokih predstavnika

Navela je kako se Dejton ne poštuje na “dva posebno opasna načina”, pa je počela sa degradiranjem visokog predstavnika kazavši kako je njegova uloga “modifikovana iz posrednika u autokratu sa neograničenim, despotskim ovlaštenjima”.

Navela je kako su njihove “diktatorske mjere imale poplavu nepromišljenih, ishitrenih i ponižavajućih odluka”, a da se Schmidt sa najnovijim izmjenama krivičnih zakona entiteta u BiH “iznova izrugava vladavini prava”. Tvrdi i da joj je zaprijetio.

“Neposredno prije mog dolaska ovdje Schmidt, čije imenovanje nije odobreno u Vijeću sigurnosti, je zaprijetio da ću ako se budem drznula da dovodem u pitanje njegov legitimitet pred ovim Vijećem dobiti odgovor koji mi se neće svidjeti. Odnos koji Schmidt pokazuje prema zvaničnicima BiH je tipičan stav stranih zvaničnika koji prolaze kroz moju zemlju. Nepromišljeno uplitanje OHR-a češće stvara nego rješava probleme”, rekla je Cvijanović pa se osvrnula na “problem javne imovine”.

Strane zvaničnike optužila je za “podrivanje Ustava BiH”.

“Izvitroperenost BiH je uzrokovala institucija koja je formirana da je štiti – Ustavni sud BiH”, kazala je.


RS nazvala “državom”

Istakla je kako “zvanična politika RS ostaje kakva je i bila – opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet BiH prema Dejtonu i posvećenost miru”.

“Ali, nije spremna prihvatiti despotsku vlast visokih predstavnika i Ustavnog suda niti da se njena ustavna demokratska prava gaze, niti da se tretia kao kolonijalni posjed stranih sila”, rekla je i potom nazvala RS državom: “RS se ne može optužiti da je neka odmetnička država samo zato što poziva strane zvničnike da poštuju međunarodno pravo i ustavno-demokratska prava građana BiH.”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je kako Predsjedništvo BiH nije donijelo zvanični stav o odlasku Cvijanović u UN te da stavovi koje je izrekla predstavljaju isključivo njeno mišljenje. O ovome obavijestio pismeno članice Vijeća sigurnosti UN, navodi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.