17.5.2023. 16:34
1
Nikšić odgovorio premijeru USK: "Nije mu to babovina da on određuje ko će doći ili neće doći, mi idemo širom Bosne i Hercegovine"
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je odobrila 500 hiljada maraka iz tekuće rezerve za područja Unsko-sanskog kantona pogođena poplavama. Ovu informaciju za N1 je potvrdio i premijer FBiH, Nermin Nikšić.

Na samom početku kazao je kako imaju intenzivnu komunikaciju sa kantonalnim i lokalnim upravama.

“Već dva dana putem FUCZ pratimo stanje, imamo intenzivnu komunikaciju sa kantonalnim i lokalnim upravama, stavili su sve svoje resurse na raspolaganje i bili spremni da intervenišu i sa ljudskim i materijalnim resursima. Nije bilo potrebe za to, iako je stanje bilo dosta komplikovano. Danas su prema informacijama koje smo dobili otišle prve pumpe za ispumpavanje vode na područje Bosanske Krupe”, kazao je Nikšić.

Potom je kazao kako ne želi od ovoga praviti političko pitanje niti politizirati.

“Ja ne želim od toga praviti nikakvo političko pitanje, politizirati kao što imamo priliku da čujemo, mi nismo ništa ponudili mi smo pomoć odobrili. Pošto su nam se obratila dva grada i dvije općine, odobrili smo danas da putem FUCZ interventno Vlada sa nekih 500 hiljada maraka interveniše, po 150 hiljada za dva grada Bihać i Bosansku Krupu, 150 hiljada za Općinu Sanski Most i 50 hiljada za Općinu Ključ. Sanski Most, Bihać i Bosanska Krupa su pogođeni više nego Ključ iako bi sa nekom gradacijom možda Bosanska Krupa bila najugroženija prema informacijama koje dobijamo s terena, u ovom trenutku smo se odlučili da to bude na ovaj način”, istaknuo je Nikšić.

Kazao je kako sutra planira posjetiti USK.

“Sutra imamo namjeru otići da vidimo da se na licu mjesta uvjerimo, mada je tim ljudima veća pomoć ovo što smo danas uradili nego što ćemo sutra doći, ali smatram da je ljudski i pokazati taj vid solidarnosti i obići te ljude.”

Na pitanje kako odgovara na izjave koje dolaze iz USK kako vlast sa sjedištem u Sarajevu ne brine pretjerano za Krajinu, te da nemaju potrebu dolaziti u čizmama u poplave ako nemaju namjeru pomoći, Nikšić je kazao:

“To nije babovina premijera USK pa da on određuje ko će doći ili neće doći, mi idemo širom BiH, bili smo prije par dana u Banjaluci, naravno da ćemo doći i u USK to je dio Federacije dio BiH, to su naši građani, naši ljudi i to što neko želi od svega toga napravi politizaciju to je njegov problem, ja tu ne tražim nikakav alibi se želim upuštati na taj nivo, rekao sam već mi nismo ponudili, mi smo odobrili pomoć onima koji su se za tu pomoć obratili. Ovo je pomoć iz tekuće rezerve Vlade, da je bilo potrebe za nekim većim iznosima, mogli smo. Danas smo imenovali komandanta Štaba FUCZ i oni trebaju ovih dana da usvoje finansijski plan, postoje sredstva na računu koja se mogu utrošiti u skladu sa finansijskim planom. S tog računa će se namjenski moći još dodatno pomoći, uvijek postoji i ono što u svim budžetima ako nije dostatna tekuća rezerva da se napravi prenamjena, da se naprave rebalansi, naši građani treba da osjete da Vlada stoji uz njih”, kazao je Nikšić.

Podsjetimo, kiša ne prestaje padati i vodostaji rijeka u Unsko-sanskom kantonu su i dalje u porastu. Općina Sanski Most i gradovi Bihać i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće i Vlada Unsko-sanskog kantona danas će proglasiti stanje prirodne nepogode na području cijelog kantona.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.