17.5.2023. 19:52
0
Nikšić sa delegacijom MMF-a: Apsolutno spremni za stvaranje boljeg ambijenta, ali ne i za restriktivne reforme
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Herecgovini, koju je predvodila šefica Misije Alina Iancu.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskim prognozama, očekivanim rizicima, prioritetnim strukturalnim reformama, te eventualnom novom aranžmanu sa MMF-om.

Premijer Nikšić se složio sa konstatacijom šefice Misije u MMF-a u BiH Iancu da je ekonomska situacija u Federaciji BiH povoljna.

– Kad je u pitanju novi aranžman s MMF-om mi znamo da ga MMF sklapa s jednom adresom, državom Bosnom i Hercegovinom. Mi smo dio Bosne i Hercegovine i ne ponašamo se tako da nekom u našoj državi bude gore, a nekom bolje. Razmotrit ćemo sve opcije i raditi u smjeru onog što je najbolji interes za našu državu – kazao je Nikšić.

Sagovornici su se usaglasili da je među prioritetima strukturalnih reformi veći broj njih zajednički, poput donošenja novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim poreske i reforme javne uprave. To su i transparentniji i bolji nadzor javnih preduzeća, zelena energija, digitalizacija, te svakako nastavak započetih i otpočinjanje novih javnih i privlačenje privatnih investicija.

Premijer Nikšić se nije složio sa određenim preporukama, te je jasno poručio da reforme koje bi išle u smjeru povećanja kamata banaka, te umanjenja plata nikako ne dolaze u obzir.

– Mi smo mala zemlja, mala ekonomija, složenog uređenja i sa puno problema. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i dogovore u cilju stvaranja boljeg ambijenta kako bi se naši ljudi vraćali u svoju domovinu, ali nismo i za restriktivne reforme koje bi direktno vodile ka lošijem standardu građana – istakao je premijer Federacije BiH. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.