22.5.2023. 17:41
0
Konaković: Utihnuli svi oni protivnici politike proširenja
U Briselu se održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije. Na poziv visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella, odazvao se i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Predviđena je i rasprava o Zapadnom Balkanu, a u fokusu te tačke dnevnog reda bit će odnosi Srbije i Kosova te političke prilike u BiH i Crnoj Gori. Nakon toga planiran je i radni ručak šefova diplomatija članica EU-a sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana.

„Najvažniji je zaključak da smo svi vrlo opredijeljeni da je mjesto Zapadnog Balkana unutar EU-a i da, nažalost zbog situacije u Ukrajini, postoji neki momentum da se taj proces dešava brže nego što se dosad dešavao. Za nas je jako važna stvar da su utihnuli svi oni protivnici politike proširenja – vrlo su jednoglasno i jedinstveno nastupali svi ministri, zagovarajući proširenje EU-a i na prostor Zapadnog Balkana, što je za nas jedna velika prilika“, kazao je ministar Konaković.

Također, kako je saopćeno iz ministarstva, planirano je da se Konaković na marginama sastanka susretne sa ministrom vanjskih poslova Irske Michealom Martinom.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.