22.5.2023. 21:25
0
Dodik uoči sutrašnjeg sastanka sa Putinom: Prenijeću ruskom predsjedniku da je Dejtonski sporazum snažno urušen
Dodik je naglasio da je Republika Srpska mora tražiti prijatelje u Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

Rusija će se pitati o tome. Očigledno da ovi koji pokušavaju da naprave nešto drugo od Dejtona u Sarajevu najradije bi da i nas uklone od toga, onda bi to lakše poravnali. Oni bi najviše voljeli da smo mi u nekoj svađi ili animozitetu sa Rusima i da smo samo prepušteni Briselu i Vašingtonu – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je uvijek isticano da Rusija stoji iza Dejtonskog sporazuma i da nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nije čuo suprotnu poruku.

– Razgovaraću sa predsjednikom Putinom da mu kažem da se taj Dejtonski sporazum snažno urušio, da je veliko pitanje da li uopšte postoji. On postoji samo kao okvir za disciplinovanje drugih, a ne za upražnjavanje prava svih koji su potpisali taj sporazum – rekao je Dodik.

On je istakao da ne želi da Republika Srpska u tome bude izgubljena.

– Republika Srpska nije ušla u Dejtonski sporazum da bude izgubljena nego da bude ojačana. Ono što sada zapanjaci rada jeste upravo da se sruši – rekao je predjednik.

Dodik je rekao da je vidljivo da Rusija savršeno dobro zna poziciju Republike Srpske i da je Dejtonski sporazum značajno srušen, ali da ruska strana i dalje stoji iza tog sporazuma.

– Želimo da im objasnimo, pa i drugim partnerima na Zapadu, koji se dijametralno suprotno ponašaju, da je ukidanjem Dejtonskog sporazuma neprikosnovena i neupitna Republika Srpska i njen dalji put. Ako se sruši Dejtonski sporazum, a Zapad čini najviše da to sruši, moramo da imamo jasne politike poslije – naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da su zapadnjaci iznervirani situacijom u vezi sa Ukrajinom, kao i geopolitičnom situacijom sa Rusijom i Kinom, te da u takvim okolnostima Srpska mora da ima prijatelje.

– Nama su se Britanci pokazali kao neprijatelji i svi koji danas pokušavaju, sjedeći po Sarajevu, da kažu da imovina treba da bude oduzeta Republici Srpskoj su naši neprijatelji i mi njih moramo početi zvati tako – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je za sutra dogovoren njegov razgovor sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.


(Admir O.)

RSDodik
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.