30.5.2023. 15:19
2
Dodik prelet američkih aviona poredi sa avionima JNA iznad Sarajeva 1992. godine?!
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nijedan suvereni nadležni organ u BiH – Predsjedništvo i Vijeće ministara – nije donio odluku o preletu američkih aviona iznad BiH.

Time, kako tvrdi Dodik, “Amerikanci manifestuju silu”.

Dodik je u Banjoj Luci rekao da ministar odbrane BiH Zukan Helez ne može donijeti takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamjenika, ističući da to onda pokazuje koliko “Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH”.

“Manifestuju silu”

“Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH, već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum”, istakao je Dodik.

On je ocijenio kao licemjerje obavještenje američkog ambasadora u BiH Michael Murphyja o dolasku nekih aviona kao dokaz suvereniteta i integriteta BiH.

Dodik je rekao da je u Sarajevu “bilo ogorčenje kada su avioni ЈNA 1992. godine samo prelijetali, dok danas očekuje ekstazu, ističući da to govori o tome kako ko gleda i koliko je spreman da prihvati strane osvajače i strane tutore”.

“Mi smo ovdje pod nekom vrstom kolonijalne uprave. Borimo se protiv kolonijalizma kojeg u savremenom dobu oslikava činjenica da bez ikakvog prava dovedu čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom.

Avioni će preletjeti

Tjeraju nas da poštujemo odluke Ustavnog suda BiH, a taj sud je 2005. godine svojom odlukom rekao da je visoki predstavnik samo onaj koji je imenovan relevantnom odlukom Vijeća sigurnosti UN”, napomenuo je Dodik.

Dodik je ukazao da isti ti koji RS govore da poštuje odluku Ustavnog suda BiH – ne poštuju odluku tog suda, te ne poštuju teritorijalni integritet jer ne postoji način za sprečavanje preleta aviona.

“Avioni će preletjeti, ali će ostati činjenica da ne poštuju BiH jer je doživljavaju kao zamorče kojem oni imaju pravo da stežu i dotok vazduha, dokle žele i hoće.

Usput nama Srbima govore kako mi to moramo da trpimo i slušamo, a ako ne budemo slušali, imat ćemo sankcije, ili pojedinačne kako što ja imam”, rekao Dodik, prenosi RTRS.


(Admir O.)

DodikRS
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.