30.5.2023. 22:14
0
Ministar Sevlid Hurtić se u Beču sastao sa predstavnicima krovnog Saveza bh. udruženja i posjetio Ambasadu Bosne i Hercegovine
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, večeras se u Beču, u sklopu posjete Republici Austriji, sastao sa predstavnicima krovnog Saveza bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”.

Tokom sastanka, predstavnici Saveza su predstavili svoj rad u Austriji, gdje su dobro integrisani,  te naglasili da su ostali čvrsto vezani za svoju domovinu. Posebno su istakli svoje učešće na Maršu mira, obilježavanje državnih praznika Bosne i Hercegovine širom Austrije, te lobiranja u izvršnim i zakonodavnim tijelima ove zemlje za podršku BiH na njenom evropskom putu. 

Kazali su da nedostaje snažnija saradnja sa institucijama države, stavljajući na raspolaganje kapacitete Saveza za sve što se korisno može uraditi za Bosnu i Hercegovinu. Najavili su organizovanje Marša mira u Beču povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, te pozvali ministra Hurtića da učestvuje na ovom memorijalnom pohodu. 

Ministar Hurtić je naglasio da je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine odredio kontakt osobu, koja će biti zadužena za jačanje saradnje sa Savezom, te da očekuje da Savez učini isto. Poručio je da MLJPI ostaje na raspolaganju za svu buduću saradnju sa krovnim Savezom bh. udruženja. 

Tokom dana, ministar Hurtić je posjetio Ambasadu Bosne i Hercegovine u Beču, te se sastao sa otpravnikom poslova Šabanom Forićem. Na sastanku je razgovarano o položaju bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji, te njenoj integraciji u ovoj zemlji. Također, razgovarano je i o trenutnom smještaju Ambasade, koja bi trebala biti više kapacitirana radi veće dostupnosti bh. državljanima. Razmijenjena su mišljenja i o mogućnostima unapređenja saradnje između Bosne i Hercegovine i Austrije u oblasti ljudskih prava. Ministar Hurtić će se sutra sastati sa zastupnicom u austrijskom parlamentu Ewom Ernst - Džiedžić i ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.